Foto: AP/Scanpix

Ķīna un ASV ir panākušas iepriekšēju vienošanos par jaunām sankcijām, lai sodītu Ziemeļkoreju par tās trešo kodolizmēģinājumu, atsaucoties uz ANO diplomātiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Vienošanās panākta vēlu pirmdienas vakarā un sankciju rezolūcija varētu nonākt ANO Drošības padomē jau otrdien, pastāstīja vārdā nenosaukti diplomāti. Lielvalstu panāktās vienošanās saturs nav publiskots.

Februārī Ziemeļkorejā notika trešais šīs valsts kodolizmēģinājums. Phenjana apgalvo, ka tajā veiksmīgi izmēģināta mazāka, bet daudz jaudīgāka ierīce. Ziemeļkoreju nekavējoties nosodīja  ANO Drošības padome. Rietumu speciālisti fiksēja, ka sprādziens bijis divreiz spēcīgāks par 2009. gadā notikušo izmēģinājumu. Phenjana apgalvoja, ka kodolizmēģinājumu bijusi spiesta veikt, lai aizsargātos pret "naidīgo" ASV.

Novērotāji ir nobažījušies, ka Ziemeļkoreja cenšas radīt pietiekami mazu kodolierīci, ko varētu izmantot par kaujas galviņu starpkontinentālajām raķetēm. Dienvidkoreja iepriekš norādīja, ka Phenjanas decembrī palaistā raķete ir spējīga sasniegt ASV. ANO ir aizliegusi Ziemeļkorejai kodol un ballistisko tehnoloģiju izmēģinājumus jau kopš tās pirmajiem kodoltestiem 2006. un 2009. gadā.

Ķīna ir Ziemeļkorejas vienīgā sabiedrotā un galvenā tirdzniecības partnere. Pekina līdz šim nav piekritusi stingrākām sankcijām pret Phenjanu, aizbildinoties, ka tās varētu radīt nestabilitāti izolētajā valstī. Pēc pēdējā kodolizmēģinājuma Ķīnas nostāja gan šķiet nedaudz mainījusies, Pekinai nosodot sava kaimiņa aktivitātes. Stingrāku sankciju ieviešana lielā mērā ir atkarīga tieši no Ķīnas nostājas.

ANO diplomāti aģentūrai AFP pastāstīja, ka Ķīnas un ASV sarunas par sankciju rezolūciju bijušas "smagas", bet balsojums ANO Drošības padomē notikšot "drīz". Tomēr tas diez vai notiks jau otrdien. Tikmēr citi diplomāti aģentūrai "Reuters" norādījuši, ka tas, vai rezolūcija jau otrdien nonāks Drošības padomē, ir atkarīgs no amerikāņiem.

Pret Ziemeļkorejas jau kopš iepriekšējiem kodolizmēģinājumiem ir vērstas sankcijas, kas ierobežo privātpersonu un valdības iestāžu finanšu darbības, un aizliedz ballistisko un kodoltehnoloģiju tirdzniecību un izmēģinājumus.

  

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!