Foto: AP/Scanpix
Spēcīgā zemestrīcē, kas sestdien piemeklējusi Sičuaņas provinci Ķīnas vidienē, gājuši bojā vismaz 158 cilvēki, bet aptuveni 5700 guvuši ievainojumus, ziņo valdības amatpersonas.

Saskaņā ar ASV Ģeoloģisko pētījumu centra ziņām 6,6 magnitūdas stiprās zemestrīce notika īsi pēc plkst.8 (pēc plkst. 3 pēc Latvijas laika), un tās epicentrs atradies 12 kilometru dziļumā Lušaņas rajonā netālu no Jaaņas pilsētas. Tikmēr Ķīnas seismologi vēsta, ka zemestrīces spēks sasniedzis 7 magnitūdas.

Zemestrīce bija sajūtama arī provinces galvaspilsētā Čendu, kas atrodas 110 kilometrus uz austrumiem no epicentra, un pat Čunčjinas megapolisā vairāku simtu kilometru attālumā.

Atsaucoties uz Ķīnas Zemestrīču pārvaldi, valstij piederošais televīzijas kanāls CCTV ziņo, ka Jaaņā līdz šim uzieti 157 bojāgājušie. Pilsēta, kurā ir 1,5 miljoni iedzīvotāju, palikusi bez ūdens un elektroenerģijas piegādes.

Zemestrīces rezultātā sagruvušas ēkas arī apkārtējos ciematos, un tā izraisījusi zemes noslīdējumus. Uz katastrofas zonu nosūtītas glābēju vienības, kā arī aptuveni 6000 karavīru un policistu. Taču ceļus vietām aizšķērso gruveši. Kāda automašīna ar 17 karavīriem nogāzusies no kraujas. Viena militārpersona gājusi bojā, bet septiņas guvušas ievainojumus, ziņo aģentūra "Siņhua".

Nopietni bojātas arī sakaru līnijas.

Triju ūdenskrātuvju dambjos parādījušās plaisas, un cilvēki uz leju pa straumi tiek evakuēti.

Tomēr pandas, kas mitinās rezervātā, kurš atrodas nepilnus 50 kilometrus no zemestrīces epicentra, nav cietušas, vēsta "Siņhua".

Saskaņā ar Sičuaņas provinces administrācijas aplēsēm sagrauti vairāk nekā 10 000 ēku. Pazemes grūdieni vietējos iedzīvotājos izraisījuši paniku, un daudzi no viņiem metušies ielās, esot vēl mājas čībās un pidžamās.

Laikraksts "People's Daily" savā interneta vietnē vēsta, ka zemestrīcei sekojuši vairāk nekā 260 pēcgrūdieni. Spēcīgākais no tiem bija 5,1 magnitūdu stiprs.

Pēcpusdienā Sičuaņā ieradies Ķīnas premjerministrs Li Kecjans, kurš ar helikopteru devies uz katastrofas zonu.

Nodarīto postījumu apmērs jau izsaucis salīdzinājumus ar zemestrīci, kuru province piedzīvoja 2008.gadā un kurā gāja bojā vai pazuda bez vēsts 87 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!