Foto: Reuters/Scanpix
ASV novērošanas lidmašīnas un karaflotes kuģi vēl nav metuši tiešu izaicinājumu Pekinas pretenzijām uz teritorijām ap ķīniešu uzbērtajām mākslīgajām salām Dienvidķīnas jūrā, taču Pentagons brīdina, ka tas varētu būt "nākamais solis".

Lai arī ASV neatzīst Ķīnas pretenzijas uz teritorijām ap mākslīgajiem veidojumiem, amerikāņu novērošanas lidmašīnas P-8 un jūras spēku patruļkuģi nav pārkāpuši ierasto 12 jūras jūdžu distanci, kas parasti tiek ievērota gar citu valstu sauszemes teritorijām.

Tomēr Pentagona preses sekretārs pulkvedis Stīvens Vorens žurnālistiem atzina, ka "tas varētu būt nākamais solis".

Uz jautājumu, vai armija varētu pārkāpt šo delikāto robežu, viņš atbildēja: "Mums nav nekādu paziņojumu par nākamajiem soļiem. Mēs turpināsim savus ierastos lidojumus."

ASV amatpersonas ir izteikušās, ka izvērtē iespēju dot rīkojumu karakuģiem un novērošanas lidmašīnām pietuvoties mākslīgajām salām Dienvidķīnas jūrā aiz 12 jūras jūdžu robežas, lai pārbaudītu Pekinas apņēmību savās teritoriālajās pretenzijās.

Tomēr šāda rīcība varētu novest pie vēl lielākas spriedzes ūdeņos, kurus šķērso vitāli svarīgi starptautiskās tirdzniecības ceļi.

Pekina par savu uzskata gandrīz visu Dienvidķīnas jūru, un tas novedis pie teritoriālām domstarpībām ar vairākām kaimiņvalstīm.

Vašingtonas amatpersonas ar saviem izteikumiem nākušas klajā pēc tam, kad ASV televīzijā tika pārraidīts materiāls, kurā dzirdama asa radio saruna starp amerikāņu lidmašīnas "P-8" apkalpi un Ķīnas spēkiem.

"Šie ir Ķīnas jūras spēki. Šie ir Ķīnas jūras spēki. Lūdzu dodieties projām, lai izvairītos no pārpratumiem," dzirdama balss, kas runā ar amerikāņiem videomateriālā, kuru publiskojusi ASV karaflote.

Ķīniešu jūras spēki deva astoņus šādus brīdinājumus "P-8" lidojuma laikā pie Fairikrosa rifa, kur Ķīna veido vienu no uzbērumiem.

Katru reizi amerikāņu piloti atbildēja, ka viņi lido starptautiskajā gaisa telpā.

Žurnālistiem reti tiek atļauts lidot modernajā "P-8" izlūklidmašīnā, vēl retāk tiek atļauts tajā filmēt, taču šoreiz CNN komandai atļauja tika dota.

Nofilmētais videomateriāls liecina par Vašingtonas vēlmi pievērst pasaules uzmanību Pekinas darbībām Dienvidķīnas jūrā.

Ķīniešu jūras spēku brīdinājumi ASV lidmašīnām ir tipiski un tiek dzirdēti bieži. Dažreiz ķīnieši nosūta arī militārās lidmašīnas, lai vizuāli identificētu amerikāņu lidmašīnas.

Pekina patlaban veido zemes uzbērumus nepieredzētā tempā, un ASV jūras spēku komandieris pārmetis Ķīnai, ka tā būvē "lielo smilšu mūri" Dienvidķīnas jūrā, lai nodrošinātu savas teritoriālās pretenzijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!