Foto: EPA/LETA
Kirgizstānas pagaidu valdība piektdien paziņoja, ka tā oficiāli pieprasījusi Baltkrievijai izdot gāzto prezidentu Kurmanbeku Bakijevu.

Pagājušajā mēnesī izveidotās pagaidu valdības vadītājas vietnieks Azimbeks Beknazarovs žurnālistiem teica, ka Minskai nosūtīts izdošanas pieprasījums.

"6.maijā Kirgizstānas ģenerālprokurors nosūtīja Baltkrievijas ģenerālprokuroram pieprasījumu izdot Bakijevu," viņš teica.

Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko piešķīris patvērumu Bakijevam, kurš pagājušajā mēnesī tika gāzts vardarbīgajos protestos pret plašo korupciju un aizvien pieaugošajām komunālo pakalpojumu cenām.

Pagaidu valdība pēdējās dienās ir palielinājusi spiedienu uz Bakijevu un viņa aprindām, atņemot bijušajam prezidentam imunitāti pret kriminālvajāšanu un piedāvājot līdz 100 000 dolāru (54 800 latu) atlīdzību par palīdzību viņa un viņa ģimenes aizturēšanā.

Jaunās varas iestādes apsūdz Bakijevu, ka viņš ir atbildīgs par vairāk nekā 80 protestētāju nogalināšanu nemieru laikā.

Protestētāju sadursmēs ar drošības spēkiem visā valstī gāja bojā vismaz 85 cilvēki un tūkstošiem tika ievainoti, kad sašutums par oficiālo korupciju un "draugu būšanu" izvērtās ielu nemieros.

Valdības spēki, kas apsargāja prezidenta kompleksu Biškekā, atklāja uguni pret pūli, un pagaidu valdība norāda, ka šāds lēmums ir pielīdzināms slepkavībai.

Bijušās ārlietu ministres Rozas Otunbajevas vadītā pagaidu valdība pieprasījusi, lai Bakijevs un daudzas augstākās amatpersonas, kuras apsūdz virknē noziegumu, sākot no korupcijas līdz masu slepkavībām, tiktu izdotas un stātos tiesas priekšā Kirgizstānā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!