Foto: AFP/Scanpix

ANO Drošības padome vienbalsīgi apstiprinājusi organizācijas vēsturē pirmo uzbrukuma ANO miera uzturētāju brigādi cīņai ar nemierniekiem Kongo Demokrātiskajā Republikā (Kongo DR).

Padomes rezolūcija dod 3000 vīru lielajiem spēkiem tiesības "neitralizēt un atbruņot" nemiernieku grupējumus ar resursiem bagātajos valsts austrumos.

Kongo DR premjerministrs Augustins Matata Ponja šo soli apsveica kā "beigu sākumu bruņotajiem grupējumiem un ļoti skaidru signālu tiem, kas tos atbalsta".

Pirmie spēki miera uzturētāju brigādei nāks no Dienvidāfrikas, Tanzānijas un Malāvijas.

Līdz ar šo spēku izveidi ANO miera uzturēšanas operācijās sākusies jauna ēra, saka diplomāti. "Tā ir novitāte," sacīja Francijas vēstnieks ANO Žerārs Aro, kura valsts izveidoja pieņemto rezolūciju.

Iepriekš miera uzturēšanas misijām nekad nav ticis dots mandāts veikt "mērķētas uzbrūkošas operācijas".

Nemierīgajā Kongo DR austrumdaļā, kas bagāta ar derīgajiem izrakteņiem, jau pārdesmit gadu turpinās konflikti starp dažādiem bruņotajiem grupējumiem. Veidojas arī jaunas nemiernieku kustības, un dažas no tām saņem atbalstu no kaimiņzemēm.

Vardarbība sasniedza kulmināciju pagājušā gada novembrī, kad grupējumam M23 bija izdevies uz īsu laiku sagrābt savā kontrolē stratēģiski svarīgo Gomas pilsētu.

ANO eksperti uzskata, ka M23 kaujinieki, kas pastrādājuši noziegumus pret civiliedzīvotājiem, saņem atbalstu no kaimiņvalsts Ruandas, kā arī mazākā mērā no Ugandas. Abas valstis to kategoriski noliedz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!