Foto: AP/Scanpix
Kongo Demokrātiskās Republikas (DR) nemiernieku grupējums "23.marta kustība" (M23) sestdien atstāja Gomas pilsētu, kas ir galvenā pilsēta ar minerālu resursiem bagātajos valsts austrumos.

Apmēram 300 nemiernieki, dziedot dziesmas, izbrauca no Gomas smagajās automašīnās, kuras viņi bija nolaupījuši šajā pilsētā.

Vēlāk Ugandas brigādes ģenerālis Džefrijs Muhīsi no reģionālās novērotāju misijas apstiprināja, ka visi M23 kaujinieki Gomu atstājuši.

Saskaņā ar pirmdien Ugandā panāktu vienošanos M23 kaujiniekiem līdz ceturtdienas pusnaktij bija jāatstāj Goma un viņiem aizliegts atrasties pilsētai tuvāk par 20 kilometriem. Tomēr vienošanās izpilde aizkavējās.

Pagājušajā nedēļā M23 ieņēma Gomu un paziņoja par plāniem "atbrīvot" visu valsti. Gomā nemierniekiem padevās apmēram tūkstotis valdības armijas karavīru un policistu. Nemiernieki ieņēma pilsētu, nesastopot praktiski nekādu pretošanos no ANO miera spēku un Kongo DR bruņoto spēku puses.

Nemiernieki pirms tam bija paziņojuši, ka mēģina panākt sarunu uzsākšanu ar Kongo DR prezidentu Džozefu Kabilu, tomēr valdība noraidīja nemiernieku prasību rīkot sarunas.

"Valdība uzskata "23.marta kustību" par grupējumu, kuru izveidojusi Ruanda, lai slēptu savu noziedzīgo darbību pret Kongo DR. "Šis ultimāts, kuru izvirzījis ielikteņu grupējums, mums ir bez jebkādas nozīmes," sacīja Kongo DR valdības pārstāvis Lambērs Mende.

15.novembrī sadursmēs starp armiju un kaujinieku grupējumu M23 krita 113 kaujinieki un daži karavīri. Šīs sadursmes pie Ziemeļkivu provinces galvaspilsētas Gomas notika dienu pēc ANO paziņojuma, ka bruņoti grupējumi šajā rajonā no aprīļa līdz septembrim noslepkavojuši vairāk nekā 200 cilvēku, tai skaitā daudzus bērnus.

Grupējumu M23, kura bruņotais spārns nosaukts par Kongo Revolucionāro armiju, ir izveidojuši tutsi kaujinieki. Saskaņā ar 2009.gada 23.martā noslēgtu miera vienošanos tutsi kaujinieki tika iekļauti Kongo DR armijā, bet M23 apgalvo, ka šīs vienošanās nosacījumi nav pilnībā īstenoti.

ANO apsūdz Ruandu un Ugandu šī grupējuma atbalstīšanā, bet abas valstis to noliedz.

Cilvēktiesību organizācijas apsūdz M23 cilvēktiesību pārkāpumos un jauna vardarbības cikla uzsākšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!