Foto: AFP/Scanpix

Damaskas režīma uzticamā sabiedrotā Maskava piektdien apstrīdējusi ASV apgalvojumus, ka prezidenta Bašara al Asada režīms pret nemierniekiem būtu pielietojis ķīmiskos ieročus, bet Sīrija norāda, ka Vašingtonas paziņojums ir melīgs. Par to vēsta aģentūra AP.

ASV amatpersonu Krievijai iesniegtā informācija "neizskatās pārliecinoša", paziņoja Krievijas prezidenta Vladimira Putina ārlietu padomnieks Jurijs Ušakovs. Savukārt Sīrijas Ārlietu ministrija norāda, ka ASV paziņojums ir "pilns ar meliem". 

Tikmēr Krievijas parlamenta ārlietu komitejas priekšsēdētājs sociālajā tīklā "Twitter" ierakstījis: "..dati, ka Asads ir izmantojis ķīmiskos ieročus, ir viltoti tajā pašā vietā, kur meli par Huseina masu iznīcināšanas ieročiem".

"Obama seko Buša pēdās," viņš piebilst, norādot uz bijušā ASV prezidenta Džordža Buša lēmumu 2003. gadā iebrukt Irākā un gāzt tās līderi Sadamu Huseinu, balstoties uz nepierādītām ziņām par masu iznīcināšanas ieročiem.

Prezidenta padomnieks Ušakovs brīdina, ka Obamas lēmums sniegt militāro palīdzību pret Asada valdību karojošajiem nemierniekiem var izjaukt pūliņus sarīkot Sīrijas miera konferenci, kurā piedalīties ir atteikusies Sīrijas opozīcijas Nacionālā koalīcija.

Jau vēstīts, ka ASV vēlu ceturtdienas vakarā paziņoja, ka Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīms ir pielietojis ķīmiskos ieročus, tādā veidā pārkāpjot ASV novilkto "sarkano līniju", tāpēc ASV nemierniekiem sniegs "militāro atbalstu".   ASV paziņojumam piektdien pievienojās arī Lielbritānija. 

Piektdien Rietumvalstu diplomāti paziņoja, ka ASV apsver iespēju noteikt lidojumu aizliegumu zonu virs Sīrijas, ziņo aģentūra "Reuters" Tas būtu straujš pavērsiens un pirmā militārā iejaukšanās vairāk nekā divus gadus ilgstošajā Sīrijas pilsoņu karā.

Baltais nams cer, ka palīdzība stiprinās Sīrijas nemiernieku efektivitāti un leģitimitāti gan politiskā, gan militārā jomā. Labumus no palīdzības gūšot nemiernieku Augstākā militārā padome un opozīcijas Nacionālā koalīcija. Ir svarīgi strādāt ar šīm organizācijām, lai izolētu ekstrēmākos elementus, piemēram, grupējumu "Al Nusra", skaidro Baltā nama pārstāvis Bens Rodss.

Obama iepriekš ir norādījis, ka netiek apsvērts scenārijs par "amerikāņu zābakiem uz Sīrijas zemes"

Baltā nama paziņojums nācis klajā laikā, kad arvien vairāk aug bažas par Libānas šiītu grupējuma "Hezbollah" un Irānas iesaistīšanos konfliktā Sīrijas valdības pusē. "Hezbollah" kaujinieki un režīma spēki pagājušajā nedēļāieņēma nemiernieku kontrolēto un stratēģiski nozīmīgo Kusairas pilsētu. Pastāv bažas, ka prezidenta Bašara al Asada spēku nākamais mērķis ir ieņemt ziemeļu pilsētu Alepo, caur kuru iet svarīgi nemiernieku apgādes ceļi no Turcijas.

Trešdien apturēt Asada spēkus pirms tie ir ieņēmuši Alepo, aicināja Francija.

2011. gada pavasarī Sīrijā sākusies tautas sacelšanās pret valdošo iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar ANO aplēsēm, konfliktā bojā gājuši ir vismaz 93 000 cilvēku. Vairāk nekā pusotrs miljons ir devušies bēgļu gaitās uz ārvalstīm,  vēl aptuveni 4,2 miljoni meklē patvērumu valsts iekšienē.

Nemiernieku kustības "mugurkauls" ir valstī vairumā esošie sunnītu musulmaņi, kamēr Asadu atbalsta galvenokārt šiītu musulmaņu atzara - alavītu pārstāvji un citas minoritātes. Valdības spēki var paļauties uz Krievijas un Irānasatbalstu.

Konfliktā arvien vairāk pieaug reliģiskā un etniskā vardarbība dažādo grupu vidū. Rietumvalstis, kura vēlās Asada režīma krišanu, ir noraizējušās par radikālo islāmistu pieaugošo lomu Sīrijas konfliktā, kas tikai padziļina reliģiskās nesaskaņas reģionā. Diplomātiskie risinājumi krīzes pārvarēšanai līdz šim nav devuši rezultātus.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijas Sīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!