Foto: EPA/LETA
Pēc trešdien notikušās nesējraķetes "Sojuz" un tai pievienotā kravas kuģa "Progress" katastrofas izlemts uz laiku apturēt citu raķešu palaišanas programmu, ceturtdien informē aģentūra "Interfax".

Pirmais atcelts piektdien 26. augustā plānotais sakaru satelīta "Glonass" starts. Programma apturēta līdz tiks noskaidroti trešdien notikušās katastrofas iemesli.

Kā ziņots, Krievijas Federālā kosmosa aģentūra "Roskosmos" informēja, ka kosmosa kuģim, kas tika palaists no Baikonuras kosmodroma Kazahstānā, lidojuma 325.sekundē izslēdzās nesējraķetes dzinējs.

Krievijā ietilpstošās Kalnu Altaja Republikas amatpersonas paziņoja, ka kuģa atlūzas atrastas neapdzīvotā taigā republikas teritorijā.

"Progress-M-12M" veda vairāk nekā desmit tonnas kravas uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS).

Nākamais Krievijas kosmosa ķravas kuģa "Progress" starts uz SKS ir paredzēts 28.oktobrī un, pēc amatpersonu teiktā, līdz tam SKS apkalpei esot pietiekami daudz pārtikas un ūdens.

Tiek ziņots, ka nokritušajā kuģi varētu būt pusotra tonna ļoti toksiskas degvielas. Patlaban notiek kuģa atlūzu savākšanas operācija.

Kā ziņots, šī ir jau otrā Krievijas kosmonautikas nopietnā neveiksme nedēļas laikā. Iepriekš neizdevās nogādāt plānotajā orbītā modernāko sakaru pavadoni "Ekspress AM4", kura zaudējums nopietni apgrūtinās Krievijas telekomunikāciju nozares attīstību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!