Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijā gaismā atkal izceltas 25 gadus senas lietas, kurās par atteikšanos 1990. un 1991. gadā dienēt PSRS Bruņotajos spēkos kriminālatbildība draud vairākiem Lietuvas pilsoņiem, atsaucoties uz aģentūru BNS, vēsta portāls "Delfi.lt".

Attiecīgu lūgumu par tiesisko palīdzību izmeklēšanā no Krievijas saņēmusi Lietuvas Ģenerālprokuratūra.

"Tāds lūgums par tiesisko palīdzību ir saņemts. Tā kā šīs darbības, kas Krievijā atzītas par noziedzīgām, Lietuvā nav pārkāpums, jautājums par tiesiskās palīdzības sniegšanu netiks izskatīts," aģentūrai pastāstīja Lietuvas Ģenerālprokuratūras pārstāve Vilma Mažone.

Plašāku informāciju par šo lietu Ģenerālprokuratūra atteikusies sniegt. 

Kriminālvajāšana no Krievijas puses draud trim Lietuvas pilsoņiem, kuri pēc Lietuvas jaunās varas aicinājuma pēc 1990. gada 11. marta pameta padomju armiju vai atteicās tajā dienēt, skaidro BNS.

Daļa šādu cilvēku uz armijas daļām tad tika nogādāti ar varu, citi tika apcietināti, daži jaunieši PSRS varas iestāžu vajāšanas rezultātā gāja bojā. Baidoties no izrēķināšanās un draudiem ģimenes locekļiem, daļa šo cilvēku paši ieradās armijas daļās, bet bija arī tādi, kuriem izdevās paslēpties no PSRS iestādēm.

Saskaņā ar Lietuvas Aizsardzības ministrijas datiem pēc 1990. gada 11. marta no dienesta padomju armijā atteicās 1562 cilvēki. 67 no tiem uz dienesta vietām nogādāti ar varu, 20 cilvēkiem tika piespriests cietumsods, vēl pret trim ierosinātas krimināllietas, bet trīs gājuši bojā.

1465 lietuvieši bija spiesti slēpties, mainīt dzīvesvietu un pamest ģimenes, lai izvairītos no piespiedu dienesta PSRS armijā un represijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!