Pirātu aktivitāte Āfrikas rietumu piekrastes Gvinejas līcī pēdējā laikā ir pastiprinājusies, padarot šo vietu par otro pirātu bāzēšanās centru pēc Somālijas, intervijā aģentūrai “RIA Novosti” pavēstīja Krievijas Kara flotes galvenais komandieris viceadmirālis Viktors Čirkovs.

“Pirātu aktivitāti mūsu un starptautiskie dienesti fiksē jau ne tikai Adenas, bet arī Gvinejas līcī. Jāsaka, ka minētais rajons pakāpeniski kļūst par otro aiz Somālijas jūras pirātu bāzēšanās vietu,” pastāstīja Čirkovs.

Pirātu rīcība pie Āfrikas rietumu krastiem būtiski atšķiras no pirātu darbības Adenas līcī, norāda komandieris. Pirāti te aprobežojas ar kuģu nolaupīšanu, bet nepatur to apkalpes locekļus par ķīlniekiem.

“Mēs neizslēdzam, ka, ja starptautiskā sabiedrība aktīvi nerīkosies, pirātu aktivitāte šajā rajonā pēc kāda laika pieaugs,” piebilda Čirkovs.

Jau vēstīts, ka Āfrikas Austrumu piekrastē pie Somālijas, kur iet nozīmīgi kuģu maršruti, aktīvi darbojas jūras pirāti, kas nolaupa kuģus un sagrābj par ķīlniekiem to apkalpes, pieprasot izpirkuma maksu. Cīņā ar pirātiem ir iesaistījušies ES valstu, kā arī NATO, ASV, Ķīnas, Krievijas, Japānas un Indijas karakuģi.

Cīņu pret pirātiem apgrūtina tas, ka Somālijā jau divdesmit gadu nav spēcīgas centralizētas valdības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!