Foto: AFP/Scanpix

Krievija gatavojas otrdien ievest savu karaspēku Ukrainā, pirmdien preses konferencē paziņojis organizācijas "Informatīvā pretestība" koordinators Dmitro Timčuks.

"To apliecinošus izsmeļošus apstiprinājumus mēs saņēmām pagājušajās brīvdienās, un varam par to runāt ar pārliecību. Rostovas apgabalā ierodas īpašo uzdevumu grupas vienības. Tās ir Krievijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes īpašo uzdevumu ierindas brigāžu izlūkošanas un diversiju grupas," pavēstīja Timčuks. "Saskaņā ar mūsu datiem apakšvienību komandieri orientēti uz to ieiešanu Ukrainā 15.jūlijā. Šis datums ne reizi vien parādījies informācijā, kuru saņemam."

Viņš piebilda, ka šobrīd tiekot lemts, kādā statusā Krievijas bruņoto spēku vienības tiks ievestas Ukrainā.

"Tos orientē uz to, ka viņi tikšot saukti par miera uzturētājiem un ka Krievija gatavojas Ukrainā ievest tā dēvētos miera uzturēšanas spēkus," pavēstīja Timčuks.

Viņš norādīja, ka tā esot "teroristu agonijas sajūta Donbasā", kas liekot Maskavai mēģināt ar jebkuriem līdzekļiem situāciju glābt.

Tajā pašā laikā Ukrainas Nacionālā drošības padome nav apstiprinājusi ziņas par iespējamo Krievijas iebrukumu 15.jūlijā.

"Mums pagaidām nav skaidru ziņu par to, ka tieši 15.jūlijā sāksies tas, par ko jūs vaicājāt," atbildot uz žurnālistu jautājumiem, norādīja Nacionālās drošības padomes preses centra pārstāvis Andrijs Lisenko.

Tomēr viņš piebilda, ka situācija esot saspringta un ka krievu algotņu un vietējo separātistu bruņotās bandas pastāvīgi apšaudot Krievijas teritoriju, bet "Krievijas puse to cenšas uzdot par Ukrainas armijas darbībām".

Tikmēr Ukrainas robežapsardzības dienests ziņo, ka Krievija turpina karaspēka koncentrēšanu pie kaimiņvalsts robežas.

Diennakts laikā pie robežas Sumu un Luhanskas robežapsardzības nodaļu pārraudzītajos sektoros novērota militārās tehnikas, tostarp tanku, bruņutransportieru un haubices velkošu kravas automašīnu, pārvietošanās, vēsta Ukrainas Robežapsardzības dienesta preses nodaļa.

Tomēr robežas šķērsošanas mēģinājumi no Krievijas armijas puses nav fiksēti.

Vienlaikus "teroristi un krievu algotņi turpina īstenot mēģinājumus pārdislocēt uz Ukrainas teritoriju auto un bruņutehniku, kā arī apšaudīt robežsargu apakšvienību dislokācijas vietas", teikts izplatītajā paziņojumā.

Arī Lisenko norādīja, ka "ik dienu no Krievijas teritorijas vairākkārt notiek tehnikas un algotņu kolonnu mēģinājumi izrauties, kurus atbalsta krievu robežsargi. Fiksēta arī Ukrainas militārpersonu apšaudīšana no Krievijas Federācijas teritorijas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!