Foto: AFP/Scanpix
Atbildot uz ASV Valsts departamenta lēmumu - noteikt iebraukšanas aizliegumu tām Krievijas amatpersonām, kuras vainojamas advokāta Sergeja Magņicka nāvē cietumā, arī Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs licis sagatavot atbildes pasākumus, ceturtdien informē raidsabiedrība BBC.

Medvedevs uzdevis Ārlietu ministrijai izveidot ASV pilsoņu sarakstu, kuriem būs liegta ieceļošana Krievijas Federācijā. Par to laikrakstam "Komersant" paziņojusi prezidenta preses sekretāre Natālija Timakova.

Viņa norādījusi, ka  ASV nostāja radījusi "neizpratni" Kremlī, jo amerikāņu puse uzņēmusies "neierastas" funkcijas, nesagaidot Krievijas tiesu lēmumus par Magņicka nāves apstākļiem cietuma izolatorā.

Iepriekš amerikāņu sankcijas kritizējusi arī Ārlietu ministrija.

Valsts departaments gan līdz šim nav publiskojis to personu vārdus, kurus skars sankcijas. Līdzīgi rīkojas arī Krievijas puse.

Neoficiāli tiek minēts, ka starp amerikāņu amatpersonām būs tādas, kas " aizskar Krievijas iedzīvotāju tiesības".

Jau vēstīts, ka britu fonda "Hermitage Capital Management" jurists Magņickis, kurš uzstājās ar paziņojumiem par augstu amatpersonu korupciju, pats tika apsūdzēts par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas un ieslodzīts.

Viņš nomira 2009.gada 16.novembrī pēc gadu ilgas atrašanās pirmstiesas apcietinājumā, tiesas spriedumu tā arī nesagaidot. Kā skaidro jurista kolēģi, viņš bijis smagi slims, tomēr cietumā viņam nav sniegta medicīniskā palīdzība.

Tiesību aizstāvji šo gadījumi nodēvējuši par vienu no kliedzošākajiem cilvēktiesību pārkāpumiem Krievijā pēdējo gadu laikā, apgalvojot, ka Magņicki pameta nomirt amatpersonas, kuru noziedzīgos nodarījumus viņš uzdrošinājies atmaskot.

Iekšlietu ministrijas amatpersonas, kas pārraudzīja šo lietu, jebkādus pārkāpumus noliedz, nelokāmi uzstājot, ka Magņickis bijis iesaistīts sarežģītā naudas piesavināšanās shēmā, iesaistot arī "Hermitage Capital Management" fondu.

Pēc prezidenta Medvedeva iejaukšanās, lieta ieguva jaunu virzību. Šobrīd jau noskaidrotas vairākas amatpersonas, kurām draud kriminālatbildība par Magņicka nāves veicināšanu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!