Foto: AFP/Scanpix

Krievija un Ķīna ceturtdien uzlika veto ANO Drošības padomes (DP) rezolūcijai, kas paredzēja noteikt nemilitāras sankcijas pret Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu, ja tas desmit dienu laikā neizvestu smagos ieročus no apdzīvotajām vietām.

Par Rietumvalstu ierosināto rezolūcijas projektu nobalsoja 11 DP locekles, divas - Krievija un Ķīna - balsoja pret, bet divas valstis atturējās.

Šī bija jau trešā reize deviņu mēnešu laikā, kad Krievija un Ķīna uzlika veto ANO DP rezolūcijai par Sīriju.

Ceturtdien tika balsots par Lielbritānijas ierosinātu rezolūciju, kuru atbalsta arī ASV, Francija, Vācija un Portugāle. Tajā bija paredzēts noteikt nemilitāras sankcijas pēc ANO Hartas 7.nodaļas, ja Sīrijas prezidenta Basara al Asada režīms 10 dienu laikā neatvilks smagos ieročus no Sīrijas pilsētām.

Krievijas pastāvīgais pārstāvis ANO Vitālijs Čurkins paziņoja, ka Krievija uzlikusi veto rezolūcijai, jo "tās nolūks bija pavērt ceļu sankciju spiedienam un tālāk - [padarīt iespējamu] ārēju militāru iejaukšanos Sīrijas iekšējās lietās".

Savukārt ASV vēstniece ANO Sūzana Raisa sacīja, ka ANO DP Sīrijas krīzes risināšanā ir cietusi "pilnīgu neveiksmi", tāpēc ASV pret Asada režīmu vērsīsies ārpus ANO DP.

"Mēs intensificēsim savu darbu ar dažādiem partneriem ārpus DP , lai izdarītu spiedienu uz Asada režīmu un sniegtu palīdzību tiem, kam tā nepieciešama," sacīja Raisa, nosodot Krieviju un Ķīnu par to, ka tās uzlikušas veto rezolūcijai.

Bažas par nemieriem Sīrijā ir pastiprinājušās pēc trešdien Damaskā notikuša bumbas sprādziena, kurā nogalināti Sīrijas aizsardzības ministrs ģenerālis Daūds Radžha, viņa vietnieks un viceprezidenta palīgs, kā arī ievainoti iekšlietu ministrs un vairākas citas amatpersonas.

ANO ģenerālsekretārs Bans Kimūns un ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Kofi Annans trešdien aicināja ANO Drošības padomi uz stingru rīcību pret Sīriju.

Damaskā kopš svētdienas turpinās kaujas starp prezidenta Bašara al Asada spēkiem un nemiernieku izveidoto "Brīvas Sīrijas armiju", un apšaudes notiek pat galvaspilsētas centrā.

Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek plaši nemieri pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Atbilstoši nevalstiskās organizācijas " Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" datiem šajos nemieros gājuši bojā vairāk nekā 17 tūkstoši cilvēku, galvenokārt civiliedzīvotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!