Foto: AP/Scanpix
Krievijā Urālu apgabalā piektdien no rīta novērots meteorīta sprādziens, kura atlūzas nobirušas pār Čeļabinskas reģionu, bet sprādziena vilnī izsisti ēku stikli un cietuši vairāk nekā 900 cilvēku, vēsta aģentūra "RIA-Novosti"

Trieciena vilnī ir bojātas ēkās un ir izsisti logu stikli, un ir cietis liels skaits cilvēku. Krievijas Iekšlietu ministrija paziņoja, ka pie mediķiem pēc palīdzības jau vērsušies vairāk nekā 950 cilvēku. "Šie dati pastāvīgi mainās, tiklīdz tiek saņemta jaunākā informācija...," norādīja ministrijas preses centrā. 112 cietušie ir hospitalizēti, vēsta aģentūra "Itar-Tass".

Iekšlietu ministrija paziņoja, ka ir atrastas trīs meteorīta atlūzu nokrišanas vietas. Čeļabinskas apgabala varas iestādes ir saskaitījušas 300 ēkas, kurām izplīsuši logu stikli. 

Meteorīta masa pirms tā ieiešanas atmosfērā bijusi 10 tonnu, tā enerģija sasniegusi vairākas kilotonnas, bet ātrums 20 kilometrus sekundē, tā piektdien notikušo dabas fenomenu novērtēja Krievijas Zinātņu akadēmijas speciālisti. Precīzākus aprēķinus speciālisti sola pēc visas pieejamās informācijas saņemšanas. 

No rīta vēl tika ziņots par aptuveni 100 cietušo. "Saskaņā ar sākotnējo informāciju pēc medicīniskās palīdzības ir vērsušies jau vairāk nekā 100 cilvēku, galvenokārt ar stikla griezumiem. Tomēr nopietnas traumas neviens nav guvis," pastāstīja Krievijas Ārkārtas situāciju ministrijas preses centrā.

Tikmēr Ārkārtas situāciju ministrija žurnālistiem pastāstīja, ka meteorītu lietu varētu būt izraisījušas no asteroīda, kas šorīt lidojis garām Zemei, atdalījušās atlūzas. Zinātnieki pieļauj, ka no debesu ķermeņa zemes pievilkšanas spēka iespaidā varēja atdalīties gabali, vēsta "Itar – Tass".



Ministrija skaidro, ka, domājams, virs Krievijas Urālu apgabala sadalījās meteorīts, kurš daļēji sadedzis atmosfēras zemākajos slāņos. Sprādziens noticis vairāku kilometru augstumā un bijis redzams Čeļabinskas, Tjumeņas un Sverdlovskas apgabalu iedzīvotājiem. Vairāki aculiecinieki Čeļabinskā, Jekaterinburga un citās pilsētās ziņojuši par zemē krītošiem degošiem priekšmetiem.

Čeļabinskas administrācija vēsta, ka radiācijas fons pilsētā nav palielinājies.

Policija noskaidro meteorīta atlūzu krišanas vietas un tiek noteikti īpašumiem radītie zaudējumi, kā arī cietušo skaits.

Saskaņā ar Jekaterinburgas observatorijas datiem virs Čeļabinskas reģiona notikušo meteorītu lietu izraisījis krītošs bolīds, informē Ārkārtas situāciju ministrija. Pirms tam amatpersonas informēja par četriem cietušajiem, bet mediķi atklāja, ka palīdzība tiek sniegta četriem Čeļabinskas skolēniem.

Ārkārtas situācijas ministrijas amatpersonas norādīja, ka zemi ir sasniegušas nenozīmīgas meteorīta atlūzas, kuras nokritušas mazapdzīvotā apvidū Satkas pilsētas apkārtnē. Savukārt Iekšlietu ministrija vēstīja, ka meteorīts nokritis 80 kilometrus no Satkas un ir atrasts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!