Foto: AP/Scanpix

Krievijas karavīri bez zīmotnēm uz formastērpiem ir šķērsojuši Krimas Autonomās Republikas administratīvo robežu un ieņēmuši pozīcijas Hersonas apgabala Čonharas ciema teritorijā, ziņo aģentūra UNIAN.

Čonhara atrodas uz nelielas pussalas starp Krimu un kontinentālo Ukrainu.

"Karavīri mīnē lauku un urbj caurumus robežstabiem," informē Čonharas amatpersonas. Vietējie iedzīvotāji, protestējot pret svešo karavīru klātbūtni, pie savām mājām izkāruši Ukrainas karogus.

Iedzīvotāji Ukrainas varas iestādēm pieprasot izveidot kontrolposteni pirms ciema, lai aizsargātu tos no krievu ložmetējiem, kas pavērsti civiliedzīvotāju virzienā, informē UNIAN.

Tāpat Krievijas karavīri iegājuši Hersonas apgabala teritorijā uz Arabata strēles, sociālajā tīklā "Facebook" raksta Vladistavs Selenjovs no Ukrainas Aizsardzības ministrijas preses centra.

"Zaļie cilvēciņi (Krievijas karavīri) ar tehniku aizbrauca uz Hersonas apgabala Arabata strēles rajonu," Selenjovu citē UNIAN. Viņš piebilst, ka uz Arabata strēles acīmredzot paredzēts izveidot kontrolposteni.


Vēstīts, ka Krima faktiski ir nonākusi prokrievisko spēku kontrolē. svarīgākos objektus ir ieņēmušas vai ielenkušas bruņotas vienības, kuras plaši uzskata par Krievijas karaspēku. Savukārt 6. martā Krimas parlaments nobalsoja par pussalas pievienošanos Krievijai. Referendums par šo jautājumu notiks 16. martā. Kijeva referendumu uzskata par nelikumīgu.

Tikmēr Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien preses konferencē noliedza, ka krievu spēki piedalītos objektu aplenkšanā Krimā - tās esot "iedzīvotāju pašaizsardzības vienības", bet Krievija vēlas tikai aizsargāt iedzīvotājus. 

1. martā  Krievijas parlaments atļāva karaspēka izmantošanu Ukrainā, lai aizsargātu savus "tautiešus". Ukrainas armijā izsludināta pilna kaujas gatavība.

NATO, kā arī virkne Rietumvalstu izteikušas brīdinājumus Krievijai tūlītēji pārtraukt agresiju Krimā, kā arī uzstājušas uz Ukrainas nedalāmību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!