Sestdien Sīnāja pussalā, nogāžoties Krievijas pasažieru lidmašīnai, bojā gājuši visi tās pasažieri, liecina Krievijas vēstniecības Ēģiptē ieraksts mikroblogošanas vietnē "Twitter".

Saskaņā ar sākotnējo informāciju lidmašīnā bijuši 224 cilvēki. Lai gan sākotnēji tika ziņots, ka lidaparātā bijuši 17 bērni, pašreizējā informācija liecina, ka ar šo reisu lidojuši 24 bērni. Līdz šim atrastas 129 cilvēku mirstīgās atliekas. Vairāk nekā 60 bojā gājušie nogādāti morgā Kairā, kur tiek paņemti viņu DNS paraugi. Trīs lidmašīnas pasažieri bijuši Ukrainas pilsoņi, bet pārējie – Krievijas pilsoņi – atsaucoties uz Ēģiptes amatpersonu paziņojumu, vēsta ārvalstu mediji.

Ārlietu ministrija informē, ka saskaņā ar Krievijas Ārkārtas situāciju ministrijas sniegto informāciju Krievijas lidsabiedrības "Kogalimavia" lidmašīnas "Airbus A-321" reisa KGL9268 pasažieru sarakstu lidmašīnā nav bijuši Latvijas valstspiederīgie.

Notikuma vietā atrasta tā saucamā melnā kaste, kas reģistrē informāciju par lidojumu, vēsta ārvalstu mediji.

Sākotnēji uz notikuma vietu tika nosūtītas 50 mediķu vienības.

"Es tagad veros uz traģisku ainu. Ļoti daudz mirušo uz zemes un daudzi mirušie vēl esot piesprādzēti pie krēsliem," ziņu aģentūrai "Reuters" pastāstījis kāds glābšanas komandas pārstāvis, kurš vēlējies palikt anonīms.

"Lidmašīna ir sadalījusies divās daļās – neliela daļa astes gala, kas sadedzis un lielāka daļa, kas ietriekusies akmeņos. Mēs esam atraduši vismaz 100 mirušo ķermeņus un pārējie vēl ir iekšā," viņš paudis.

Ēģiptes premjerministrs Šerifs Ismails sestdien apmeklējis aviokatastrofas vietu, un viņa birojs publiskojis vizītes attēlus.

Vietējie mediji ziņo, ka lidmašīnas paliekas atrastas Sīnāja ziemeļu daļā. Saskaņā ar drošības dienestu pārstāvju pausto, lidaparāts nogāzies kalnainā apvidū un ir pilnībā iznīcināts. Sliktie laikapstākļi apgrūtina glābēju piekļūšanu notikuma vietai.

Lidmašīnas kapteinis neilgi pēc pacelšanās pieprasījis ārkārtas nosēšanos kādā no tuvākajām lidostām, atsaucoties uz avotu Kairas lidostā, vēsta "Tass".

Laineris lidojis 9000 metru augstumā, kad tā kapteinis sazinājies ar gaisa satiksmes kontroles centru, pieprasot ārkārtas nolaišanos. Pēc tam sakari ar lidaparātu pazuduši.

Krievijas vēstniecība Ēģiptē norādījusi, ka, saskaņā ar šobrīd pieejamo informāciju, lidmašīna grasījusies nolaisties Elarišas lidostā.

Krievijas lidaparāts minūtes laikā samazinājis augstumu par 1524 metriem, medijiem pavēstījis lidojumu novērošanas dienesta "Flight Radar 24" pārstāvis Mikails Robertsons.

Ēģiptes drošības dienesti noraidījuši apgalvojumus, ka lidaparāts varētu būt notriekts. Katastrofā vainojamas lidmašīnas tehniskās problēmas, medijiem norādījis pilots Ajmans Al-Mokadems, kurš vada lidmašīnas avārijas seku izpētes komiteju. Tiesa gan, reģionā, kurā nogāzās lidmašīna, visai aktīvi darbojas teoristiskais grupējums "Islāma valsts".

Aviosabiedrības "Lufthansa" un "Air France" paziņojušas, ka līdz avārijas apstākļu noskaidrošanai, nelidos virs Sīnāja pussalas, vēsta "Reuters".

"Mēs izlēmām izvairīties no šī reģiona, jo situācija un avārijas iemesli ir neskaidri," medijiem paziņojis "Lufthansa" pārstāvis.

Avoti Ēģiptes aviācijas pārvaldē pavēstīja, ka lidsabiedrībai "Kogalimavia" piederošais laineris "Airbus A-321" no radaru ekrāniem pazudis īsi pēc pacelšanās no Ēģiptes kūrortpilsētas Šarm eš Šeihas. "Krievijas pasažieru lidmašīna [..] nogāzusies Sīnāja pussalas centrālajā daļā," teikts Ēģiptes premjerministra Šarifa Ismaila paziņojumā. Lidmašīna reģistrēta Īrijā un lidojusi ar reģistrācijas numuru EI-ETJ.

Lidmašīna ražota 1997. gadā un kopumā gaisā pavadījusi 56 000 stundu, veicot gandrīz 21 000 lidojumu. To darbinājis "IAE-V2500" dzinējs, oficiālā paziņojumā norādījis lidmašīnas ražotājs.

"Airbus A321-200" ir lielākā no "Airbus" ražotajām divu dzinēju lidmašīnām. Tā kopumā var uzņemt 240 pasažieru. Pirmā šī modeļa lidmašīna izgatavota 1994. gadā un šobrīd pasaulē kopumā tiek izmantotas 6500 šādas lidmašīnas.

"Airbus" piekritis sadarboties ar izmeklētājiem, palīdzot katastrofas tehnisko jautājumu noskaidrošanā.

Krievija aviācijas pārvalde paziņojusi, ka reisam 7K 9268 Sanktpēterburgas Pulkovo lidostā vajadzēja ierasties pulksten pēc Maskavas laika. 23 minūtes pēc pacelšanās "Airbus A-321" apkalpei nav izdevies sazināties ar Kipras gaisa satiksmes centru, vēsta raidsabiedrība BBC.

Foto: Flightradar24.com

"Dažas minūtes pēc pacelšanās mēs pazaudējām sakarus ar lidmašīnu, kas atradās ceļā uz vienu no Krievijas lidostām," pavēstīja kāda aviācijas pārvaldes amatpersona.

Avots piebilda, ka visi pasažieri lidmašīnā ir krievu tūristi.

Avarējušās lidmašīnas pasažiere Olga Šeina īsi pirms pacelšanās sociālajā tīklā "VK.com" ievietojusi attēlu, kurā redzams vīrietis, kurš stāv uz lidmašīnas trapa ar mazu bērnu rokās. Pie foto viņa pievienojusi komentāru: "Mēs lidojam mājās."

Krievijas prezidents Vladimirs Putins izteicis līdzjūtību bojā gājušo tuviniekiem un aicinājis valdību uzsākt izmeklēšanu. Izmeklētāji jau devušies ceļā uz Ēģipti, vēsta RT. Tāpat izmeklēšanu licis uzsākt arī Ēģiptes ģenerālprokurors.

Ēģiptes izmeklētāji uzsākuši gaisa satiksmes kontroles centra darbinieku iztaujāšanu, kā arī nozīmēta ekspertu komanda "melnās kastes" izpētei.

Savukārt Krievijas izmeklēšanas komisija pārbaudei paņēmusi degvielas paraugus no vietas, kur pēdējo reizi, esot Krievijā, lidaparātā pildīta degviela. Tāpat tiek iztaujāti darbinieki, kas laineri pārbaudījuši un sagatavojuši ceļam.

Svētdiena Krievijā izsludināta par sēru dienu.

Bojā gājušo tuviniekiem tiks nodrošināti bezmaksas lidojumi uz Ēģipti, tāpat tuviniekiem tikšot izmaksātas kompensācijas, kuru summa gan vēl nav zināma, preses konferencē Maskavā paziņojusi aviokompānijas ''Kogalimavia'' pārstāve Oksana Golovina.

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Latvijas vārdā Krievijai izteicis visdziļāko līdzjūtību saistībā ar pasažieru lidmašīnas avāriju Sīnāja pussalā. "Ārlietu ministrs pauž visdziļākos līdzjūtības apliecinājumus traģiskajā avārijā bojāgājušo ģimenēm un tuviniekiem," teikts Ārlietu ministrijas paziņojumā.

Arī Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis izteicis līdzjūtību Krievijas tautai un bojāgājušo tuviniekiem. Prezidenta paziņojumā pausts, ka "Latvija sēro kopā ar visiem aviokatastrofā cietušo tuviniekiem un draugiem".

Krievijas Tūroperatoru asociācijas mājaslapā publiskotais pasažieru saraksts liecina, ka lidmašīnā atradās daudzas ģimenes ar bērniem. Cilvēki pulcējas pie informācijas centra Pulkovo lidostā, cerībā noskaidrot ko vairāk par notikušo. Lidostā redzami sērojoši bojā gājušo piederīgie, vēsta Krievijas mediji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!