Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas miljardieris Mihails Prohorovs ceturtdien kritizēja Kremļa galveno ideologu Vladislavu Surkovu un paziņoja par savu atkāpšanos no labēji centriskās partijas "Taisnā lieta" ("Pravoje delo")
priekšsēdētāja amata.

Prohorovs, kurš ir NBA basketbola kluba "New Jersey Nets" īpašnieks un kopš 25.jūnija vadīja partiju "Taisnā lieta", apsūdzēja Surkovu debašu apslāpēšanā un valsts vadības maldināšanā.

Prohorovs arī solīja izveidot pats savu politisko kustību un sacīja, ka nebaidās no naftas magnāta Mihaila Hodorkovska likteņa, kurš pret Kremli vērstas kritikas dēļ ir ieslodzīts cietumā.

"Ir leļļu raustītājs, kurš sen privatizējis politisko sistēmu, izdara spiedienu uz medijiem un dezinformē valsts vadību. Tas ir [Krievijas prezidenta] administrācijas vadītāja pirmais vietnieks Vladislavs Surkovs. Es darīšu visu, lai panāktu viņa atlaišanu," sacīja Prohorovs partijas "Taisnā lieta" kongresā, izpelnoties klausītāju "bravo" saucienus.

Žurnāla "Forbes" publicētā bagātnieku sarakstā Prohorovs ar 18 miljardu ASV dolāru (deviņu miljardu latu) lielu bagātību ir atzīts par trešo turīgāko cilvēku Krievijā. Prohorovs lielāko daļu savas bagātības nopelnīja, īsi pirms 2008.gada krīzes pārdodot viņam piederošos 25% akciju Krievijas kalnrūpniecības firmā "Noriļskij ņikeļ". Viņam pieder akcijas izejvielu ieguves uzņēmumos "Rusal" un "Poļus zoloto", kā arī energokompānijā "Kvadra".

Surkovs tiek uzskatīts par vienu no ietekmīgākajām Kremļa amatpersonām un izgudrojis terminu "suverēna demokrātija", ar to raksturojot Krievijas politisko sistēmu.

Surkovs ir strādājis gan tagadējā prezidenta Dmitrija Medvedeva, gan viņa priekšgājēja Vladimira Putina administrācijā, un ieguvis viņu abu atbalstu.

Prohorova kritiskie izteikumi par Surkovu ir pārsteidzoši Krievijā, kur ievērojamākie biznesmeņi un politiskās partijas jau gadiem seko Kremļa politiskajai līnijai.

Prohorovs sacīja, ka nevedīs partiju "Taisnā lieta" uz parlamenta vēlēšanām, jo atkāpjas no priekšsēdētāja amata. Viņš tomēr solīja turpināt darbību politikā un sacīja, ka ceturtdien mēģinās panākt tikšanos ar Medvedevu un Putinu, kurus viņš nav kritizējis.

"Mēs sākam veidot jaunu kustību. Es aicinu tos, ka nav vienaldzīgi pret mūsu valsti, apvienot spēkus, neaiziet no politikas, panākt Surkova atlaišanu, radīt jaunu politisko kustību un uzvarēt patiesās vēlēšanās. Laipni lūdzam īstā, godīgā politikā," sacīja Prohorovs.

Lai atbalstītu Prohorovu, partijas "Taisnā lieta" kongresā ieradās arī vairākas kultūras dzīves slavenības, tostarp estrādes dīva Alla Pugačova, kinorežisors Pāvels Lungins un rokgrupas "Mašina vremeņi" līderis Andrejs Makarevičs.

Prohorovs trešdien steidzīgi sasauca preses konferenci, kurā apsūdzēja Surkova padoto Radiju Habirovu "Taisnās lietas" "naidīgas pārņemšanas" organizēšanā partijas kongresa pirmajā dienā.

Kāda Kremļa amatpersona raksturoja Prohorova trešdienas paziņojumus kā "histēriju".

Prohorovs maijā paziņoja par gatavību vadīt partiju "Taisnā lieta" ("Pravoje delo"), kas atbalsta prezidenta Dmitrija Medvedeva balotēšanos otram prezidentūras termiņam, bet nav pārstāvēta Krievijas Valsts domē (parlamenta apakšpalātā). Jūnijā viņš tika ievēlēts par šīs partijas priekšsēdētāju un izvirzīja par mērķi Putina partijas "Vienotā Krievija" varas monopola likvidēšanu.

Politiskie analītiķi uzskata, ka Kremlis bija gaidījis Prohorova pielāgošanos pastāvošajiem politiskās spēles noteikumiem, bet var būt par zemu novērtējis viņa ambīcijas.

Prohorova pretinieki sarīkoja partijas "Taisnā lieta" alternatīvu kongresu citā vietā un nobalsoja par viņa atcelšanu no partijas galvenā amata.

Krievijas valsts plašsaziņas īdzekļi, sniedzot stipri rediģētas reportāžas no abiem kongresiem, atainoja Prohorova demisiju kā partijas iekšēju strīdu un neziņoja par viņa pausto kritiku Kremļa amatpersonām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!