Foto: AP/Scanpix

Krievijas parlamenta augšpalāta sestdien ārkārtas sēdē vienbalsīgi atbalstīja prezidenta Vladimira Putina lūgumu atļaut Krimā izmantot Krievijas karaspēku, vēsta aģentūra UNIAN.

Par to nobalsoja visi 90 klātesošie senatori, aplaudējot pēc lēmuma pieņemšanas. Lēmums stājas spēkā tā pieņemšanas un parakstīšanas dienā.

Vēstīts, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins sestdien vērsās pie parlamenta augšpalātas ar lūgumu atļaut izmantot Krievijas karaspēku Krimas teritorijā, līdz stabilizēsies sabiedriski politiskā situācija valstī.

"Saistībā ar Ukrainā izveidojušos ārkārtējo situāciju, dzīvības draudiem Krievijas Federācijas pilsoņiem, mūsu tautiešiem, Krievijas Federācijas karaspēka kontingenta personālsastāvam, kas saskaņā ar starptautisku līgumu atrodas Ukrainas teritorijā (Krimas Autonomajā Republikā), saskaņā ar Krievijas Federācijas Konstitūcijas 102. panta 1. daļas punktu "g" iesniedzu Krievijas Federācijas Federālajā Padomē lūgumu par Krievijas Federācijas bruņoto spēku izmantošanu Ukrainas teritorijā līdz sabiedriski politiskās situācijas normalizācija šajā valstī," teikts Putina rīkojumā.

Saskaņā ar Krievijas likumiem, lai nosūtītu ierobežotu karaspēku uz ārzemēm, prezidentam ir jāvēršas parlamenta augšpalātā, kurai jāpieņem lēmums.

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru LETA , jau vēstīja, ka Krievijas parlamenta augšpalātas spīkere Valentīna Matvijenko sestdien paziņoja, ka parlamentā tiek pieļauta iespēja ievest Krimā ierobežotu Krievijas karaspēka kontingentu, lai garantētu Krievijas Melnās flotes un tur esošo krievu drošību.

"Iespējams, šajā situācijā, vadoties pēc Krimas valdības lūguma, pat jāieved ierobežots mūsu spēku kontingents, lai garantētu Melnās flotes un Krimas teritorijā dzīvojošo Krievijas pilsoņu drošību. Lēmums, protams, jāpieņem mūsu valsts prezidentam, virspavēlniekam. Taču šodien, ņemot vērā situāciju, nevar izslēgt pat šādu variantu. Mums ir jāaizsargā cilvēki," paziņoja Matvijenko.

Pirms tam Krievijas Valsts domes spīkers Sergejs Nariškins pavēstīja, ka dome vērsusies pie prezidenta Vladimira Putina ar lūgumu spert soļus situācijas stabilizēšanai Krimā, paziņojis.

"Valsts domes padome deputātu vārdā pieņēmusi aicinājumu Krievijas Federācijas prezidentam, kurā deputāti lūdz prezidentu spert soļus situācijas stabilizēšanai Krimā un izmantot visas esošās iespējas Krimas iedzīvotāju aizsardzībai pret patvaļu un vardarbību," žurnālistiem paziņoja Nariškins.

Jau ziņots, ka Krimas premjerministrs Sergejs Aksenovs sestdienas rītā lūdza Krievijas palīdzību, jo Ukrainas centrālā vara no amatiem atlaidusi Krimas milicijas vadību, taču jaunos priekšniekus Sevastopole neatzīst.

Tikmēr Krimā svarīgus objektus ir pārņēmuši bruņoti cilvēki, kas tiek uzskatīti par Krievijas karavīriem. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!