Foto: AP/Scanpix

Krievijas policija piektdien veic kratīšanu opozīcijas līdera un Krievijas prezidenta Vladimira Putina lielākā kritiķa Alekseja Navaļnija dzīvesvietā.

Kā pavēstīja opozīcijas aktīvista advokāts, izmeklētāji, policisti un Krievijas Drošības dienesta (FDD) darbinieki Navaļnija dzīvoklī Maskavā ieradušies ap plkst.4.

Piektdien notiekošā kratīšana saistīta ar izmeklēšanu, kurā uz Navaļniju krīt aizdomas par opozīcijas partijas SPS apkrāpšanu pirms astoņiem gadiem.

Navaļnijs pašreiz arī tiek tiesāts lietā, kurā viņš kopā ar brāli Oļegu apsūdzēts par 51 miljona rubļu (miljona eiro) piesavināšanos no kosmētikas uzņēmuma "Yves Rocher", kā arī par naudas atmazgāšanu. Navaļnija atbalstītāji to uzskata par kārtējo mēģinājumu aizvākt no politiskās skatuves Putina pretiniekus.

Pats Navaļnijs jau kopš februāra atrodas mājas arestā, kas aprīlī tika pagarināts vēl uz pusgadu.

Pagājušajā nedēļā Krievijas Izmeklēšanas komiteja diviem opozīcijas līdera Navaļnija līdzgaitniekiem izvirzīja apsūdzības krāpšanā īpaši lielos apmēros saistībā ar līdzekļu vākšanu vēlēšanu kampaņai pagājušajā gadā, kad Navaļnijs kandidēja uz Maskavas mēra amatu. Viņi abi grasījās ar labām izredzēm kandidēt uz deputātu vietām Maskavas pilsētas domē septembrī paredzētajās vēlēšanās, taču tagad šie plāni ir izjaukti. Nikolajam Ļaskinam tiesa noteica aizliegumu izbraukt no pilsētas, savukārt Konstantīnam Jankauskam noteikts mājas arests ar aizliegumu izmantot telefonu un internetu.

Pirms mēneša izmeklētāji veica kratīšanu "Jandeks. Djengi", bet dažas dienas vēlāk cilvēki, kuri pagājušajā gadā ziedoja naudu Navaļnija kampaņai, sāka sociālajos tīklos ziņot, ka pie viņiem ieradusies policija un viņus izvaicājusi. Policiju interesējis, vai viņi naudu ziedojuši labprātīgi, vai viņi nav apmānīti, vai viņiem ir zināms par Ļaskinu un Jankausku, kādi ir viņu politiskie uzskati.

Navaļnija blogā lieta par krāpšanos nodēvēta par acīmredzamu safabricējumu ar mērķi nepielaist Ļaskinu un Jankausku vēlēšanām. Krimināllieta sākta pēc odiozā politiķa Vladimira Žirinovska deputāta pieprasījuma.

Kā uzskata izmeklēšana, Navaļnija priekšvēlēšanu kampaņai tūkstošiem cilvēku ziedotā nauda caur elektronisko maksājumu sistēmu "Jandeks. Djengi" patiesībā nav tikusi iztērēta kampaņai, bet gan nozagta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!