Foto: Reuters/Scanpix

Vēlā piektdienas, 7. marta, vakarā sociālajos tīklos tiek ziņots par pēkšņu uzbrukumu Ukraiņu militārajai bāzei - gaisa spēku taktiskās grupas štābam - Sevastopoles apgabalā, ko apstiprina arī ziņu aģentūra UNIAN. Uzbrucēji esot Krievijas militārie spēki.

Aģentūra LETA ziņo, ka uzbrucēji ar smago automašīnu "Kamaz" ietriekušies karspēka novietnes vārtos un ielauzušies tās teritorijā. Daļas novietnē atrodas aptuveni 100 ukraiņu karavīri, kas iebarikādējušies kazarmās.

Vietējie žurnālisti sociālās saziņas vietnē "Facebook" ziņoja, ka uzbrucēji esot "kazaki". Vēlāk parādījās ziņas, ka tiem pievienojušies arī militārās formās bez uzšuvēm un atpazīšanās zīmēm tērpti karavīri.

Kā vēsta Ukrainas Aizsardzības ministrija, daļas komandieris šobrīd vedot pārrunas ar uzbrucējiem.

Bruņotajiem iebrucējiem joprojām nav nekādu identifikācijas zīmju. Esot iesaistītas divas vienības, no kurām viena ieņēm Ukrainas armijas gaisa spēku taktiskās grupas "Krima" bāzi, bet otra ieņēmusi tās kontrolpunktu.

Viena ēka bāzē "А2355" ieņemta gandrīz uzreiz. Pēc neoficiālām ziņām, iebrukumā piedalās aptuveni 20 cilvēki.

Līdz ar uzbrukumu smagi piekauti arī vairāki klātesošie žurnālisti, bet citi paglābušies automašīnās, tiek ziņots sociālajos tīklos.

Jau rakstīts, ka Krievija piektdien paziņoja, ka tā neatzīst pašreizējās Ukrainas varas leģitimitāti, tāpēc pārtrauc politiskās attiecības ar Ukrainu.

Krima
faktiski ir nonākusi prokrievisko spēku kontrolē. svarīgākos objektus ir ieņēmušas vai ielenkušas bruņotas vienības, kuras plaši uzskata par Krievijas karaspēku. Savukārt 6. martā
Krimas parlaments nobalsoja par pussalas pievienošanos Krievijai
. Referendums par šo jautājumu notiks 16. martā.
Kijeva
referendumu uzskata par nelikumīgu.

Tikmēr Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien preses konferencē noliedza, ka krievu spēki piedalītos objektu aplenkšanā Krimā - tās esot "iedzīvotāju pašaizsardzības vienības", bet Krievija vēlas tikai aizsargāt iedzīvotājus. 

1. martā  Krievijas parlaments atļāva karaspēka izmantošanu Ukrainā, lai aizsargātu savus "tautiešus". Ukrainas armijā izsludināta pilna kaujas gatavība.

NATO, kā arī virkne Rietumvalstu izteikušas brīdinājumus Krievijai tūlītēji pārtraukt agresiju Krimā, kā arī uzstājušas uz Ukrainas nedalāmību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!