Foto: Reuters/Scanpix
Sīrijas oficiālais laikraksts svētdien apsveica Krievijas un Ķīnas veto Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības padomes rezolūcijas projektam, saucot to par katalizatoru reformu paātrināšanai.

Valdības viedokli atspoguļojošais laikraksts "Tishrin" bija vienīgais laikraksts, kas komentēja Krievijas un Ķīnas lēmumu, kas izpelnījies plašu kritiku visā pasaulē.

"Tishrin" veto raksturoja kā "katalizatoru, kas ļaus Sīrijai paātrināt reformas, organizēt referendumu par jauno konstitūciju, daudzpartiju vēlēšanas un izveidot plašāku valdību, kurā būtu arī opozīcijas kustības".

Veto arī "iedrošinās konkrētas valstis pārskatīt savu pozīciju pret Sīrijas krīzi" un vēlreiz nodemonstrēt, ka "tikai Sīrija pati var politiski atrisināt šo krīzi, ko aizsargā ārējas ietekmes".

Oficiālā ziņu aģentūra SANA vēstīja, ka daudzi Sīrijas iedzīvotāji pateicībā pulcējušies pie Krievijas un Ķīnas vēstniecībām Damaskā.

Savukārt Sīrijas opozīcijā esošā Sīrijas nacionālā padome svētdien nosodīja veto, sakot, ka šāds solis dod prezidenta Bašara al Asada režīmam "licenci slepkavot".

Sīrijas opozicionāri atzina, ka cer sagaidīt ANO Drošības padomes rezolūciju, kurā "bargi nosodīs Sīrijas režīma noziegumus, ļaunprātības un nesodāmību, nogalinot civiliedzīvotājus, tostarp sievietes un bērnus, un īstenojot genocīdu, iznīcinot veselas ģimenes".

Bet Krievija par savu rīcību, izmantojot veto tiesības, vainoja Rietumvalstis, kas nav centušās panākt vienprātību un par vainīgu atzinušas vien valdošo režīmu, bet nav meklējušas arī opozīcijas atbildību par asinsizliešanu.

Otrdien Damaskā ieradīsies Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs un Izlūkošanas dienesta vadītājs Mihails Fradkovs. Vizītes mērķis ir meklēt politisku risinājumu krīzei Sīrijā, lai gan detalizētāka informācija par vizīti pagaidām nav sniegta.

Krievija un Ķīna sestdien uzlika veto ANO Drošības padomes rezolūcijai, kurā atbalstīts Arābu līgas miera plāns Sīrijai, kas paredz, ka Sīrijas prezidents Bašars al Asads nodod savas pilnvaras viceprezidentam un divu mēnešu laikā tiek izveidota nacionālas vienotības valdība.

Par rezolūciju balsoja visas pārējās 13 Drošības padomes dalībvalstis, tomēr Krievija un Ķīna izmantoja savas pastāvīgās dalībvalsts tiesības un uzlika veto.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs vairākas stundas pirms balsojuma žurnālistiem teica, ka Maskava iebilst pret to, ka rezolūcija esot vienpusīga, jo nosodot tikai Asada režīmu, bet ne bruņotos opozīcijas grupējumus.

Krievijas un Ķīnas rīcību asi kritizējušas daudzas pasaules valstis.

Krievija un Ķīna arī 5.oktobrī uzlika veto ANO Drošības padomes rezolūcijai, kurā bija nosodīta Sīrijas režīma vardarbība pret protestētājiem.

Situācija Sīrijā ir būtiski saasinājusies, jo sestdienas naktī Sīrijas armijas artilērijas apšaudē valsts trešajā lielākajā pilsētā Homsā tika nogalināti vairāk nekā 200 cilvēki.

Maskava kategoriski iestājas pret aicinājumiem censties panākt režīma maiņu Sīrijā, kas ir svarīga Krievijas bruņojuma importētāja. Sīrijas ostā Tartusā atrodas Krievijas jūras kara flotes materiāli tehniskā atbalsta punkts.

Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek protesti un nemieri pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) janvāra beigās atzina, ka vairs nespēj izsekot Sīrijas nemieros bojāgājušo skaitam, bet pirms tam aprēķināja, ka tas pārsniedz 5400 cilvēku. Saskaņā ar organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" datiem bojāgājušo skaits ir apmēram 6000.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!