Foto: AFP/Scanpix
Francijas prezidents Nikolā Sarkozī personīgi ir saņēmis nelikumīgo ziedojumu naudu no kosmētikas impērijas "L'Oreal" īpašnieces Liliānas Betankūras, atsaucoties uz franču izdevuma "Le Monde" žurnālistu sarakstītu grāmatu, ceturtdien vēsta laikraksts "The Daily Telegraph".

Atmaskojumi aprakstīti žurnālistu Žerāra Davē un Fabrisa Lomī grāmatā "Mani nogalināja Sarko" ("Sarko m'a tuer"). Autori izjautājuši aptuveni 30 politiķus, ierēdņus un uzņēmējus, kuru karjera vai reputācija ir cietusi pēc Sarkozī iejaukšanās.

Davē un Lomis apgalvo, ka pēc prezidenta pavēles specdieenstu aģenti noklausījušies viņu telefona sarunas un slepus pārmklējuši dzīvokļus.

Par to, ka naudu 2007. gada vēlēšanu kampaņas laikā saņēmis pats Sarkozī nevis viņa padotie, paziņojusi izmeklētāja Izabela Prevo - Deprē. Pēc viņas teiktā, Betankūras personīgā medmāsa redzējusi, kā miljardiere pasniegusi toreiz prezidenta amata kandidātam Sarkozī naudu, taču lieciniece esot to baidījusies atklāt oficiālā izmeklēšanā

Elizejas pilī jaunos apvainojumus Sarkozī nosaukuši par "nepamatotiem, melīgiem un skandaloziem". Kā raksta "Le Monde", franču valdības locekļi uzskata, ka nomelnojošās publikācijas inspirējuši opozīcijā esošie sociālisti.

Pirmoreiz par "L'Oreal" mantinieces nelikumīgajiem ziedojumiem tika paziņots 2010. gadā . Francijas mediji, atsaucoties uz lieciniekiem, vēstīja, ka valsts bagātākā sieviete nodevusi Sarkozī vēlēšanu kampaņas štābam 150 000 eiro (105 000 latu).

Saistībā ar šīm apsūdzībām tika nopratināta gan Betankūra un viņas palīgi, gan darba lietu ministrs Ēriks Verts. Tieši viņš esot saņēmis naudu, jo 2007. gadā bijis partijas kasieris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!