Foto: AFP/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama šobrīd apsver virkni militāras rīcības iespēju pret Sīriju, taču galīgais lēmums vēl nav pieņemts. Visticamāk gan, ka militāra uzbrukuma gadījumā mērķis būtu nevis ķīmisko ieroču noliktavas, bet Sīrijas režīma spēki, otrdien vēsta laikraksts "The New York Times".

Uzbrukums ķīmisko ieroču noliktavām varētu izraisīt vides un humāno katastrofu un padarīt šos objektus pieejamus nemierniekiem, skaidro vārdā neminētie informācijas avoti.

Tādēļ ASV iespējamā uzbrukuma mērķis Sīrijā būtu militārās vienības, uz kurām krīt aizdomu ēna par ķīmisko ieroču uzbrukuma sarīkošanu, kā arī raķetes un artilērija, kas tika izmantotas uzbrukumā, kā arī štābs, kas pārraudzīja uzbrukumu.

Viens no būtiskākajiem jautājumiem, uz kuriem atbilde jārod Obamam un viņa padomniekiem, ir - vai šāds ierobežots uzbrukums piespiestu Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu mainīt taktiku vai arī novājinātu Asadu tādā mērā, ka viņš centos panākt risinājumu konfliktam sarunu ceļā.

Kāda vārdā neminēta Savienoto Valstu amatpersona atklājusi, ka sākotnējā iespējamā uzbrukuma mērķu sarakstā bijuši gandrīz 50 objekti, tostarp gaisa spēku bāzes. Sarakstā iekļauti arī komandcentri, kā arī citi militārie objekti.

Lai gan iespējamās ķīmisko ieroču noliktavas būtu kārdinošs mērķis, šāda iespēja ir pārāk riskanta, atzinuši vairāki informācijas avoti.

Jau vēstīts, ka pēdējo dienu laikā arvien skaļāk sākuši skanēt ASV un to sabiedrotie draudi uzsākt militāru uzbrukumu Sīrijai. Rietumvalstu retorika kļuvusi asāka pēc 21.augusta notikumiem Damaskas pievārtē, kur atbilstoši nemiernieku versijai valdības karaspēka uzbrukumā pielietoti ķīmiskie ieroči.

Sīrijas valdība šīs apsūdzības kategoriski noraida un ķīmisko ieroču izmantošanā apsūdz nemierniekus, kas šādi cenšas diskreditēt valdību.

Rietumvalstu uzbrukums Asada režīma spēkiem gaidāms tuvākajās dienās, paziņojuši vārdā neminēti informācijas avoti, kas Stambulā piedalījušies diplomātu un Sīrijas Nacionālās koalīcijas sanāksmē.

"Opozīcijai skaidri un gaiši tika pateikts, ka jau tuvākajās dienās varētu tikt sagaidīta rīcība, lai atturētu Asada režīmu no turpmākas ķīmisko ieroču izmantošanas, un viņiem tik un tā būtu jābūt gataviem miera sarunām Ženēvā," ziņu aģentūrai "Reuters" pastāstīja kāds avots, kas piedalījās pirmdien Stambulā notikušajā sanāksmē.

Tajā piedalījās Sīrijas Nacionālās koalīcijas pārstāvji, tostarp prezidents Ahmads Džarba, kā arī sūtņi no 11 "Sīrijas draugu" grupā ietilpstošajām valstīm, tostarp Savienoto Valstu vēstnieks Sīrijā Roberts Fords.

Savienoto Valstu aizsardzības ministrs Čaks Heigels paziņojis, ka ASV spēki ir gatavi sākt uzbrukumu Sīrijai, ja prezidents Baraks Obama izlems dot šādu rīkojumu. "Mēs esam pārvietojuši resursus, lai varētu izpildīt jebkuru izvēli, kuru pieņems prezidents," bridu raidsabiedrībai BBC skaidroja ministrs.

Heigels norādīja, ka ASV Aizsardzības ministrija prezidentam piedāvājusi "visas izvēles visām iespējām."

Pēc ministra teiktā, pašreiz Sīrijā strādājošie ANO inspektori apstiprinās, ka aiz pagājušajā nedēļā Damaskas pievārtē pieredzētā ķīmisko ieroču uzbrukuma stāv Sīrijas valdošais režīms.

"Es uzskatu - ir diezgan skaidrs, ka pret Sīrijas ļaudīm tika izmantoti ķīmiskie ieroči," sacīja ASV aizsardzības ministrs. "Es uzskatu - izlūkdienesti secinās, ka tie nebija nemiernieki, kuri izmantoja tos [ķīmiskos ieročus], un, visticamāk, būs labi izlūkdati, lai parādītu, ka atbildīga ir Sīrijas valdība. Taču mēs gaidīsim un noskaidrosim, ko rādīs fakti un izlūkinformācija," teica Heigels.

Savukārt ASV Valsts sekretārs Džons Kerijs pirmdien paziņoja, ka ķīmisko ieroču lietošana no Sīrijas valdības puses vairs "nav noliedzama", norādot, ka Damaskas apkārtnē pagājušajā nedēļā notikušais uzbrukums ir "morāla piedauzība".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!