Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins Vācijas kanclerei Angelai Merkelei piedāvājis izbeigt karu Ukrainā pēc "Čečenijas varianta". Putins gribējis, lai Kijeva attiecībās ar Doņeckas un Luhanskas teroristu "republikām" īsteno tādu pat politiku, kādu Maskava īstenojusi Čečenijā - iegūst "republiku" lojalitāti apmaiņā pret naudu un autonomiju, vēsta laikraksts "Financial Times".

Merklele par Putina piedāvājumu bijusi šokēta. Vācijas un Krievijas līderu saruna notikusi 15.novembrī Brisbenā G20 samita kuluāros, norāda izdevums.

Merkeles padomnieki šajās sarunās nav piedalījušies, uz to uzstājusi pati kanclere. "Viņa gribēja vienatnē mēģināt piespiest Putinu atklātāk izteikties par to, ko viņš grib," laikrakstam pastāstījis avots.

Nākamajā dienā, atgādina laikraksts, Merkele nākusi klajā ar daudz asākiem Maskavai adresētiem paziņojumiem nekā agrāk. Cita starpā viņa brīdinājusi, ka Krievija apdraud ne tikai Ukrainu, bet arī Gruziju un Balkānus.

Tomēr laikraksta avots noraidījis daudz kur dzirdamos spriedumus par Putina un Merkeles "īpašajām attiecībām".

"Putins un Merkele nekad viens otru nav varējuši ciest," sacīja avots. "Protams, viņi ir profesionāļi, tāpēc ilgu laiku viņi lietā lika visas pūles. Bet, šķiet, tagad viss ir mainījies."

Laikraksts arī atgādina, ka Putins bieži vien uz sarunām ar Merkeli ieradies ar nokavēšanos, bet reiz Sočos, labi zinot, ka Vācijas kanclerei ir bail no suņiem, sarunu istabā ielaidis savu labradoru Koniju.

Merkele atbilstoši laikraksta informācijai uzskata, ka Putina sliktās manieres ir viņa vājuma pazīme.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!