Foto: LETA

Latvija neatzīst par leģitīmu 16.martā Krimas Autonomajā Republikā notiekošo tā saucamo referendumu par pievienošanos Krievijas Federācijai, paziņojumā norāda Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM).

Referendums ir organizēts, klaji pārkāpjot Ukrainas konstitūciju, un notiek nelikumīgā ārvalstu – Krievijas - bruņoto spēku klātbūtnē. Gatavojoties referendumam, netika izplatīta pilnvērtīga, daudzpusīga informācija; gluži pretēji – republikas teritorijā tika bloķēta Ukrainas plašsaziņas līdzekļu darbība, uzsver ĀM.

"Aicinām Krievijas Federāciju atturēties no tālākiem soļiem Krimas Autonomās Republikas statusa nelikumīgai maiņai. Krimas anektēšana būtu Ukrainas suverenitātes un teritoriālās integritātes, kā arī starptautisko tiesību, tajā skaitā Krievijas starptautisko saistību kliedzošs pārkāpums. Tai būtu tālejošas negatīvas starptautiskas sekas," teikts paziņojumā.

Tāpat ĀM aicina Krieviju rīkoties, lai mazinātu situācijas eskalāciju Ukrainā, atgriežot savus karavīrus bāzēs atbilstoši Krievijas un Ukrainas vienošanām. "Krieviju uztraucošie jautājumi ir jārisina mierīgā ceļā, iesaistoties dialogā ar Ukrainas leģitīmo valdību, kā arī izmantojot visus pieejamos starptautiskos mehānismus miermīlīgai krīzes noregulēšanai," norāda ĀM, piebilstot, ka jebkuram risinājumam ir jārespektē Ukrainas suverenitāte, tās teritoriālā vienotība, kā arī - Krievijas divpusējās un daudzpusējās starptautiskās saistības.

Kā vēstīts, svētdien, 16.martā Ukrainas Krimas pussalā notiek referendums par šī reģiona pievienošanu Krievijai. Tiesa gan, referendumu neatzīst ne Ukraina, ne rietumvalstis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!