Foto: RIA Novosti/Scanpix

Bēguļojošais ASV izlūkdienesta bijušais darbinieks Edvards Snoudens joprojām atrodas Maskavas Šeremetjevas lidostas tranzītzonā, taču viņš ir tiesīgs izlidot uz jebkuru galamērķi pēc paša izvēles, trešdien apliecināja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

"Viņš nav pārkāpis Krievijas likumus, viņš nav šķērsojis robežu, viņš atrodas lidostas tranzītzonā un var izlidot uz jebkuru vietu pēc paša izvēles," skaidroja ministrs. "Jo ātrāk tas notiks, jo labāk."

Jau ziņots, ka ASV varasiestādes Snoudenam izvirzījušas apsūdzības spiegošanā un vēlas viņu notvert.

Snoudens kādu laiku uzturējās Honkongā, no kurienes svētdien izlidoja uz Maskavu.

Sākotnēji tika uzskatīts, ka viņš no Maskavas plāno tālāk doties uz Kubu, lai no turienes mērotu ceļu uz Ekvadoru. Taču Snoudens svētdien tomēr uz Kubu neizlidoja.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien paziņoja, ka Snoudens joprojām atrodas Maskavas Šeremetjevas lidostas tranzītzonā, lai gan viņš var brīvi doties tālāk.

Putins norādīja, ka Snoudens Maskavas lidostā ieradies kā tranzīta pasažieris un viņam nav bijusi vajadzība nedz pēc Krievijas vīzas, nedz pēc kādiem citiem dokumentiem.

Vašingtona Snoudena lietā asi kritizējusi Krieviju un Ķīnu un paziņojusi, ka izmantos visus "juridiskos kanālus", lai sauktu Snoudenu pie atbildības.

Snoudens nodeva britu laikrakstam "The Guardian" informāciju par ASV izlūkdienestu izmantotajām datu iegūšanas programmām, tostarp masveida telefonsarunu noklausīšanos un personu izsekošanu globālajā tīmeklī, analizējot videomateriālus, fotogrāfijas un e-pastus.

"The Guardian" norāda, ka savu informācijas avotu avīze atklājusi pēc paša Snoudena lūguma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!