Foto: AFP/Scanpix

Divi vīrieši svētdien aizdedzinājuši sevi Ķīnas autonomā rajona Tibetas galvaspilsētā Lhasā, atsaucoties uz Ķīnas medijiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Vīrieši aizdedzinājušies pie Džokhangas tempļa, kas ir iecienīts tūristu apskates objekts, brīdī, kad ielas bijušas pilnas ar cilvēkiem. Policisti dažu minūšu laikā liesmas apdzēsuši.

Viens no vīriešiem ir miris. Lai arī pēdējā laikā notikuši vairāki pašaizdedzināšanās gadījumi tibetiešu apdzīvotos Ķīnas reģionos, šis ir pirmais mūku pašaizdedzināšanās gadījums Tibetas galvaspilsētā Lhasā un otrais Tibetas teritorijā.

"Tie bija turpinājums pašaizdedzināšanās gadījumiem citos tibetiešu reģionos un visas šīs darbības ir vērstas uz Tibetas atdalīšanu no Ķīnas," paziņoja Komunistiskās partijas Tibetas jautājumu politiskās un juridiskās komisijas vadītājs Hao Pengs.

Pēdējā gada laikā Ķīnā notikušas jau vairāk nekā 30 pašaizdedzināšanās gadījumu, kurus vairumā gadījumu sarīkojuši jauni tibetiešu budistu mūki un mūķenes

Ķīnas valdība pašaizdedzināšanās atbalstīšanā un separātisma veicināšanā vaino Tibetas garīgo līderi trimdā Dalailamu, kurš šīs apsūdzības noliedz. Tibetas trimdas valdība un tās līderis apgalvo, ka protesti ir sekas Ķīnas kontrolei un reliģiskajām represijām pār Tibetu.

Ķīna ir okupējusi Tibetu kopš 1951.gada un daudzkārt apsūdzēta centienos izskaust tibetiešu kultūru, īstenojot politiskas un reliģiskas represijas, kā arī veicinot ķīniešu migrāciju uz Tibetu.

1959.gadā pēc neveiksmīgas sacelšanās pret Ķīnas komunistu režīmu dalailama bija spiests bēgt no Tibetas. Pēc bēgšanas viņš Dharamsalas pilsētā Indijā izveidoja Tibetas valdību trimdā. Dalailama uzsver, ka vēlas panākt Tibetas autonomiju, savukārt Ķīna apgalvo, ka viņš ir separātists, kas cīnās par pilnīgu Tibetas neatkarības atgūšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!