Foto: Reuters/Scanpix
Lībijas Pagaidu nacionālās padomes spēki sestdien paziņoja, ka pilnībā ielenkuši Sirtē pilsētu, kuru pēdējās nedēļās sīvi aizstāv Lībijas gāztā līdera Muamara Kadafi atbalstītāji, informē ārvalstu masu mediji, atsaucoties uz opozīcijas spēku komandieri Mustafu Al Rabai.

Sestdien sākušās cīņas pilsētas ielās, un opozicionāri ieņēmuši vienu no dzīvojamajiem rajoniem. Ielenkta arī daudzstāvu viesnīca, no kuras Kadafi snaiperi apšaudīja uzbrucējus.

Al Rabai uzsvēris, ka, lai gan pilsēta ir pilnībā bloķēta, armija ir atstājusi drošu koridoru, pa kuru civiliedzīvotāji var pamest karadarbības zonu.

Iepriekš Pagaidu nacionālās padomes spēki paziņoja, ka ieņēmuši Sirtas ostu, lidostu un militāro bāzi.

Septembrī opozīcijas spēkiem vienreiz jau izdevās ielauzties Sirtē, taču Kadafi atbalstītāji pilsētu atkal atguva.

Sirtē ir Kadafi dzimtā pilsēta. Tajā aizstāvas liels skaits bijušajam līderim uzticīgu kaujinieku, kas uz pilsētu atkāpās pēc kaujas par galvaspilsētu Tripoli. Medijos izskanējušas neapstiprinātas ziņas, ka arī pats Kadafi slēpjas Sirtā, taču pēc citām ziņām viņš atrodas cita lojāla grupējuma aizstāvētajā Benivalidā valsts ziemeļrietumos.

Jau ziņots, ka februāra vidū Lībijā sākās sacelšanās pret 40 gadus valdījušā Kadafi režīmu, kas vēlāk izvērtās pilsoņu karā starp bijušā līdera atbalstītājiem un opozicionāriem.

Pēc gandrīz pusgadu ilgušas karadarbības Kadafi režīma pretiniekiem ir izdevies pārņemt savā kontrolē lielāko daļu valsts teritorijas. Augusta beigās opozīcijas spēki ar NATO aviācijas atbalstu ieņēma galvaspilsētu Tripoli. Par Kadafi atrašanās vietu līdz šim nav oficiālas informācijas. Vairāki viņa ģimenes locekļi ir aizbēguši uz Alžīriju.

Februārī opozīcija izveidoja Pagaidu nacionālo padomi, pasludinot to par vienīgo leģitīmo pārvaldes orgānu valstī. Padomi jau atzinušas vairāk nekā 60 valstis un tā pārstāv valsti ANO.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!