Foto: Reuters/Scanpix
Lībijas Pagaidu pārejas nacionālās padomes līderis Mustafa Abdeldžalils tuvākajā laikā informēs par gāztā diktatora Muammara Kadafi nāves apstākļiem, ceturtdien paziņoja pagaidu padomes premjerministrs Mahmuds Džibrils.

Viņš sacīja žurnālistiem Tripolē, ka Abdeldžalils arī oficiāli paziņos, ka Lībija ir atbrīvota no Kadafi režīma.

Plašsaziņas līdzekļos izplatās versijas, ka Kadafi atradies autokolonnā, kas mēģinājusi atstāt Sirti, taču tai devusi triecienu NATO aviācija. Tomēr Pentagons paziņoja, ka nav apstiprinājuma tam, ka Kadafi atradies šajā autokolonnā.

Savukārt aģentūras "Reuters" reportieris, atsaucoties uz nemierniekiem notikuma vietā, ziņo, ka Kadafi bijis šajā autokolonnā kopā ar apmēram vēl 50 cilvēkiem, no kuriem lielākā daļa nogalināti. Taču Kadafi un vairāk nekā desmit cilvēku palikuši dzīvi un paslēpušies divās kanalizācijas caurulēs zem šosejas. Kad nemiernieki viņu tur atraduši, viņš jau bijis ievainots kājā un mugurā. Savukārt citi kaujinieki aģentūrai "Reuters" teikuši, ka pēc tam uz Kadafi atklājis uguni viens no viņa apsargiem, kurš viņu ievainojis krūtīs.

Lībijas pagaidu padomes amatpersonas arī paziņojušas, ka ceturtdien Sirtē nogalināts arī viens no Kadafi dēliem Mutasims un Kadafi režīma aizsardzības ministrs Abu Bakrs Juniss, kuri pretojušies aizturēšanai. Savukārt Kadafi dēls Saifs al Islāms, kurš tika uzskatīts par Kadafi varas mantinieku, esot mēģinājis aizbēgt un aplenkts kādā ciemā pie Sirtes.

Lībijas Pagaidu pārejas nacionālā padome ceturtdien paziņoja, ka ir ieņēmusi Sirti, kas bija pēdējais nozīmīgais Kadafi spēku bastions, un šajā pilsētā sagūstīts bijušais diktators Kadafi, kurš tūlīt pēc sagūstīšanas no smagiem ievainojumiem miris.

Lībijā februāra vidū sākās bruņota sacelšanās pret diktatora Muammara Kadafi režīmu, kurā gājuši bojā vairāki tūkstoši cilvēku. Kadafi nāca pie varas apvērsumā 1969.gadā, gāžot karali Idrisu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!