Foto: AP/Scanpix

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons otrdien teica, ka atbalstītu Sīrijas prezidenta Bašara al Asada drošu aizbraukšanu no Sīrijas, ja tas tiktu pieprasīts, lai izbeigtu asinsizliešanu valstī.

"Darīts. Jebko, jebko, lai tikai viņš būtu prom no valsts un Sīrijā varētu notikt droša varas maiņa," otrdien pārraidītā intervijā televīzijas kanālam "Al Arabiya" paziņoja Kamerons, atbildot uz jautājumu, ko viņš teiktu, ja Asads lūgtu drošu izbraukšanu no Sīrijas.

"Protams, es labprātāk vēlētos, lai viņam par savu pastrādāto ir jāatbild starptautisko tiesību un taisnīguma priekšā," piebilda Lielbritānijas premjers.

"Es noteikti nepiedāvāju viņam plānu izbraukšanai uz Lielbritāniju, bet, ja viņš vēlas doties prom [no Sīrijas], to var nokārtot," norādīja Kamerons, kas atrodas vizītē Tuvajos Austrumos un otrdien ieradās Saūda Arābijā pēc divu dienu vizītes Apvienotajos Arābu Emirātos.

"Mani neapmierina tas, ka nevaram darīt vairāk," atzina Lielbritānijas premjers.

"Tas ir šaušalīgs slaktiņš, kas notiek mūsdienu pasaulē, – jau zaudēti 40 tūkstoši dzīvību, un televīzijā redzams, ka ik nakti Asada režīma helikopteri un lidmašīnas apšauda savu valsti un nogalina savus iedzīvotājus," situāciju Sīrijā raksturoja Kamerons.

Kamerona birojā Londonā apstiprināja, ka premjers ir paudis Lielbritānijas oficiālo pozīciju, ka Asadam ir jāstājas tiesas priekšā, tomēr prioritāte ir varas maiņa kara novārdzinātajā valstī.

"Pāreja nevar notikt, kamēr Asads ir savā amatā, tādēļ ir nepieciešams, lai viņš atkāptos," piebilda Kamerona biroja pārstāvis.

Intervijā "Al Arabiya" Kemrons norādīja, ka ir jāpalīdz Sīrijas opozīcijai, tomēr sīkāku komentāru par to nesniedza.

"Mums ir jāpajautā sev, ko vēl mēs varam darīt, kā mēs varam palīdzēt opozīcijai. Kā mēs varam izdarīt spiedienu uz Asadu? Kā mēs varam strādāt ar partneriem reģionā, lai mainītu situāciju?" klāstīja Kamerons.

Tomēr viņš noliedza, ka Lielbritānija gatavotos apbruņot opozīciju. Premjers sacīja, ka Lielbritānija ir sniegusi palīdzību Sīrijas bēgļiem 39 miljonu sterliņu mārciņu (34 miljonu latu) vērtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!