Vairāki cilvēki ir guvuši ievainojumus, kad Londonas metro tīklā notika sprādzieni, informē ārvalstu prese. Pēc oficiālām ziņām notikuši trīs sprādzieni metro stacijās un viens autobusā. Neoficiāli tiek minēti septiņi sprādzieni. BBC ziņo, ka terora aktā, iespējams, vainojama organizācija "Al Qaeda".
Terorakts Londonā

Ap 21.15 ASV prezidents Džordžs Bušs pēc notikušā sacīja žurnālistiem, ka “karš pret terorismu vēl turpinās”. ASV Aizsardzības departaments palielināja draudu līmeni līdz “oranžajam” (augstajam), taču tas atteicas tikai uz dzelzceļiem un galvenajām tranzīta līnijām.

ANO Drošības padome vienprātīgi atbalstīja rezolūciju, kurā nosodīja terora aktus Londonā.

Lielbritānijas musulmaņu līderi pievienojās terorisma nosodījumam.

ap 20.40 pēc Latvijas laika. Londonas policija apstiprināja, ka sprādzienos metro gājuši bojā 35 cilvēki, bet vēl divi cilvēki gājuši bojā autobusa sprādzienā, 700 cilvēki ievainoti. 300 ievainoto nogādāti Londonas slimnīcās, 45 no tiem ir kritiskā stāvoklī, ziņo BBC.

Policija pieļauj, ka šis uzbrukums bijis līdzīgs pērn Madrides dzelzceļa stacijā notikušajam sprādzienam, kad teroristi atstājuši stacijā somas ar spridzekļiem, nevis iesaistīja teroristus – pašnāvniekus.

Lielbritānijas policija noliedza, ka dažas minūtes pirms sprādziena no Izraēlas būtu saņemts brīdinājums par teroraktiem, ziņo “Sky news”

ap 20 pēc Latvijas laika. Lielbritānijas premjers Tonijs Blērs paziņoja, ka teroristi nesalauzīs Lielbritāniju un Lielbritānijas dzīves veidu. “Ja viņi grib mainīt mūsu valsti, mēs nemainīsimies!” uzrunā ceturtdienas vakarā sacīja Blērs. Viņš uzrunu uzsāka ar vārdiem “šī ir ļoti skumja diena Lielbritānijai”.

Blērs pauda cerību, ka metro un autobusu kustība Londonā tiks atjaunota pēc iesējas ātrāk, kā arī apteicās glābšanas dienestiem par izcilo darbu šodien. Viņš uzsvēra, ka tagad tiks darīts viss iespējamais, lai atbildīgie par teroraktiem tiks atrasti un sodīti.

Lielbritānijas policija apstiprina, ka metro bojā gājuši 33 cilvēki, autobusa sprādzienā bojā gājušo skaits nav zināms. “Sky TV” informē par 45 bojāgājušajiem.

ap 18.30 pēc Latvijas laika "Reuters", atsaucoties uz "Sky TV", informē, ka Londonas sprādzienos gājuši bojā vismaz 45 cilvēki. Televīzijas kanāls CNN ziņo, ka simtiem cilvēku ir ievainoti. Lielbritānijas amatpersonas pašlaik nevar pateikt, vai sprādzienusw Londonā sarīkojuši teroristi – pašnāvnieki, vai sprāgstvielas tika iepriekš atstātas somā metro un autobusā.

CNN ziņo, ka kāds līdz šim nezināms grupējums izplatījis interneta saitos arābu valodā paziņojumu, ka šie terorakti bija atmaksa Lielbritānijai par tās kampaņu Irākā un cilvēku slepkavošanu.

Londonā vairāki simti cilvēku pēc darba dienas beigām spiesti kājām doties uz mājām, jo nekursē transports.

Ap 17.oo pēc Latvijas laika "Reuters", atsaucoties uz "Sky TV", informē, ka Londonas sprādzienos gājuši bojā vismaz 45 cilvēki, bet ievainoto skaits jau sasniedzis tūkstoti. Telekanāls CNN ziņo, ka slimnīcās atrodas simtiem ievainoto, kuru veselības stāvoklis ir smags.

Ap 16.30 pēc Latvijas laika CNN, atsaucoties uz neidentificētām ASV amatpersonām, citē Lielbritānijas valdības teikto, ka bumbu sprādzienos dzīvības zaudējuši vismaz 40 cilvēki.

Ap 15.30 pēc Latvijas laika "Reuters" ziņo par 12 oficiāli apstiprinātiem mirušajiem, ko paziņojuši policijas un slimnīcu pārstāvji. No tiem 10 nogalināti sprādzienā Kingskrosas stacijā.

Ap 15.30 telekanāls CNN ziņo, ka pirms neilga laika ir beigusies glābšanas operācija no metro. Cilvēki vairākas stundas bija iesprostoti divos vilcienos, no viena no tiem cilvēki tika evakuēti ātrāk, taču otrajā, kas bija cietis sprādzienā, atradās arī vairāki smagi ievainoti pasažieri. Pēdējās pusstundas laikā pa pazemes tuneļiem tika iznesti smagāk ievainotie un bojā gājušo mirstīgās atliekas, taču glābšanas dienesta darbinieki atsakās sniegt sīkāku informāciju, sakot, ka ir vairāki mirušie un vairāki smagi ievainotie.

Apstiprināta vismaz divu cilvēku nāve un 185 cilvēki ir ievainoti sprādzienos Londonas metro un autobusos, ap 15.oo pēc Latvijas laika ziņo ārzemju masu mediji.

Ap 14.30 pēc Latvijas laika CNN joprojām ziņo par tikai diviem bojā gājušajiem, bet oficiāli apstiprinātais ievainoto skaits jau pārsniedz 100, nevis 90, kā tika vēstīts priekšpusdienā.

BBC ziņo: kādā islāmistu mājas lapā ievietots paziņojums no "Al Qaeda", kurā organizācija paziņo, ka tā stāv aiz sprādzienu sērijas Londonas centrā. Vienlaikus Londonas policijas priekšnieks norāda, ka pāragri izdarīt secinājumus no šī fakta.

Ap 14.oo tiek ziņots, ka sprādziens noticis tikai vienā autobusā, nevis vairākos, kā tas tika pieļauts agrāk. Tāpat tiek ziņots, ka mobilo tālruņu sakari nav atslēgti, bet apgrūtināti tīkla pārslodzes dēļ. Apgrūtināto sakaru dēļ Latvijas iedzīvotāji lieto interneta sakarus, tāpēc aicinām "Delfi" lasītājus būt atsaucīgiem un palīdzēt Latvijas iedzīvotājiem, kuri meklē ziņas par saviem tuviniekiem Londonā.

Latvijas Ārlietu ministrijas preses dienesta vadītājs Rets Plēsums portālam "Delfi" pastāstīja, ka pagaidām Latvijas vēstniecībai nav ziņu par upuru identitāti, līdz ar to nav zināms, vai starp cietušajiem ir Latvijas iedzīvotāji.

Pēc pēdējām ziņām "Aldgate Tube Station" ir vismaz 90 ievainoto, par mirušajiem pagaidām ziņu nav. Londonas centrā valda haoss, slēgtas metro satiksme visā pilsētā.

Apmēram ap 13.oo pēc Latvijas laika Skotlendjards joprojām ziņoja, ka vēl nav iespējams notikušo droši nosaukt par terora aktu, lai gan pasaules mediji apšauba šādu versiju.

Jāatgādina, ka pašlaik citā Liebritānijas pilsētā Edinburgā notiek Lielā astotnieka galotņu tikšanās, savukārt vakar tika paziņots, ka Londona saņēma tiesības organizēt 2012.gada olimpiādes spēles.

Pirmā informācija - ap 12.oo pēc Latvijas laika:

Metro pasažieri, kas izkļuva no apakšzemes ejām, bija klāti ar putekļiem un asinīm, vairāki no tiem ir guvuši smagus ievainojumus. Skotlendjards jau ir raksturojis šo incidentu kā “īpaši lielu nelaimes gadījumu”, raksta CNN.

No rīta ārkārtas dienesti tika izsaukti uz Liverpūles ielas pieturu Londonā, jo netālu no tās bija notikusi eksplozija. Neilgi pēc tam līdzīgi paziņojumi pienāca no kādas metro stacijas Londonas ziemeļrietumu daļā.

Policija un medicīnas darbinieki stāsta, ka lielākā daļa ievainoto paši meklējuši palīdzību, taču viena cietušā dzīvība ir briesmās.

Pasažieriem tiek skaidrots, ka transporta plūsma ir traucēta elektroenerģijas padeves traucējumu dēļ, taču, spriežot pēc tā, ka sprādzis arī autobuss un atrasta bumba, tie visticamāk ir terora akti.

Londonas policijas priekšnieks vēl nav gatavs sniegt sīkāku informāciju par ievainoto skaitu un bojājumu apmēriem, jo pagaidām vēl turpina pienākt jauni ziņojumi
.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!