Foto: AFP/Scanpix

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko sestdien paziņoja, ka ieslodzījumā esošie opozicionāri var tikt atbrīvoti tikai gadījumā, ja lūgs apžēlošanu, kas nozīmē, ka viņi atzīst savu vainu.

"Un tie, kuri tur [ieslodzījumā] ir palikuši un nav uzrakstījuši iesniegumu prezidentam, viņi sēdēs. Lūk, arī viss spiediens. Neviens te uz mani neuzspiedīs," žurnālistiem teica Lukašenko.

Pagājušajā nedēļā no ieslodzījuma tika atbrīvoti bijušais prezidenta amata kandidāts Andrejs Saņņikovs un viņa uzticības persona priekšvēlēšanu kampaņas laikā Dmitrijs Bondarenko. Joprojām ieslodzījumā atrodas bijušais prezidenta amata kandidāts, Sociāldemokrātiskās partijas "Tautas sapulce" priekšsēdētājs Nikolajs Statkevičs, opozīcijas kustības "Jaunā fronte" līderis Dmitrijs Daškevičs un "Jaunās frontes" aktīvisti Eduards Lobovs un Pāvels Severiņecs.

Lukašenko teica, ka "vēl viens spiediens, un tiem muldoņām, kuri iznāca [no ieslodzījuma], ir jāpasaka paldies, ka pret viņiem bija tāda attieksme, - viņi var no jauna atgriezties kolonijā".

"Viņi droši vien to arī gaida. Viņiem būtu godīgāk pie kāda atnākt un dot mājienu, ka jau ir apnicis brīvībā - mēs esam politieslodzītie, ielieciet mūs atpakaļ [cietumā]," sacīja Baltkrievijas prezidents.

"Divas stundas - un viņi būs kolonijā," teica Lukašenko.

"Tāpēc viņu iznākšanai brīvībā nav saistība ar spiedienu. Nebūtu uzrakstījuši atbrīvošanas lūgumu, vēl tagad sēdētu," piebilda Baltkrievijas prezidents.

Viņš arī teica, ka, izskatot Saņņikova un Bondarenko atbrīvošanas lūgumus, esot vadījies no humāniem apsvērumiem. "Nebūtu šī mazuļa [Saņņikova dēla], bet otram [Bondarenko] nebūtu sāpējusi mugura, un viņš jau tur pat vēzīša gaitā paiet nevarēja, bet rāpoja, tiesa, tiklīdz iznāca, tā sāka skriet, - es jau varbūt nebūtu reaģējis uz viņu lūgumiem. Labi, lai viņi ir savās ģimenēs. Bet, ja kulstīs mēles - atgriezīsies tur," sacīja Lukašenko.

Viņš piebilda, ka "nav smuki prezidentam ar to nodarboties, jābeidz".

"Šos izlaida, bet 20-30 tūkstoši ieslodzīto šādu priekšrocību nesaņēma. Vai tas ir normāli, taisnīgi no prezidenta puses? Nē, nav taisnīgi," uzsvēra Lukašenko.

Tāpēc, pēc viņa teiktā, tuvākajā laikā, līdz Neatkarības dienai 3.jūlijā var tikt izskatīts jautājums par amnestiju.

"Es pieņemšu lēmumu par veselas virknes, varbūt divu trīs tūkstošu notiesāto - to, kuri normāli uzvedas - atbrīvošanu. Tā būs taisnīgi. Citādi bandītus izlaida, bet normāli cilvēki kambaros nīkst," sacīja Lukašenko.

Pēc Saņņikova un Bondarenko atbrīvošanas politikas notikumu vērotāji pauda viedokli,ka Lukašenko viņus apžēlojis, jo gribējis novērst Eiropas Savienības sankciju pastiprināšanu pret Baltkrieviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!