Foto: AFP/Scanpix

Venecuēlas prezidenta pienākumu izpildītājs Nikolass Maduro, kurš piektdien nodeva zvērestu, solījis sekot mirušā valsts līdera Ugo Čavesa kursam un turpināt viņa uzsākto "sociālistisko revolūciju".

Tomēr Maduro spēju noturēt varu, domājams, pavisam drīz gaida nopietns pārbaudījums, jo 30 dienu laikā gaidāmas jaunas vēlēšanas.

Maduro zvēresta nodošanas ceremoniju opozīcija boikotēja, norādot, ka tā ir antikonstitucionāla.

50 gadus vecais bijušais autobusa šoferis un arodbiedrību aktīvists prezidenta lomu sāka pielaikot vēl pirms Čavesa nāves, arvien lielākā mērā pārņemot sava mentora pompozo izteiksmes stilu un uzbrūkot ASV "imperiālismam" un "parazītiskajai buržuāzijai".

Čavesa bēru ceremonijas laikā Maduro solīja palikt "līdz nāvei uzticīgs" savam priekštecim un turpināt viņa uzsākto "revolūciju".

Līdz šim Maduro tika uzskatīts par mērenu un pragmatisku Čavesa iekšējā loka pārstāvi, kas sešus gadus atrazdamies ārlietu ministra amatā, visumā sekoja diplomātijas normām, taču pēdējo mēnešu laikā viņa tonis kļuvis daudz skarbāks, un pār opozīcijas galvām sākušas birt lamas, kādas bija ierasts dzirdēt no Čavesa mutes.

Piemēram, savu sāncensi gaidāmajās vēlēšanās - opozīcijas prezidenta amata kandidātu Henriki Kaprilesu - Maduro sācis saukāt par "dekadentisko buržuāzijas princi".

Vēlēšanām gan valdība, gan opozīcija faktiski sāka gatavoties jau labu laiku pirms Čavess otrdien šķīrās no šīs pasaules, un savstarpējā melnā kampaņa jau rit pilnā sparā.

Lai gan trīs dienu ilgo atvadīšanās ceremoniju laikā savstarpējie apvainojumi uz īsu brīdi pierima, tikai dažas stundas pēc Čavesa bērēm abas puses vārdu karu atsāka.

"Nikolas, neviens tevi nav ievēlējis par prezidentu. Tauta par tevi nav balsojusi, puis," izteicies Karpiless, norādot, ka zvēresta nodošanas ceremonija bijusi "krāpšana".

Čavess Maduro iecēla par savu pēcteci jau decembrī, divas dienas pirms došanās uz Kubu, kur viņam tika veikta kārtējā operācija. Čavess aicināja venecuēliešus balsot par Maduro gadījumā, ja viņš pats tā arī vairs neatgriezīsies prezidenta krēslā.

"Neskatoties uz savu jaunību, viņš ir vīrs ar lielu pieredzi," tolaik sacīja nu jau nelaiķis prezidents.

Analītiķi uzskata, ka Maduro centīsies saglabāt Čavesa iedibinātā labās attiecības ar komunistisko Kubu režīmu, Irānu un autoritāro Baltkrievijas prezidentu Aleksandru Lukašenko, uzturot iepriekšējā līdera aso antiamerikānisko politiku.

Jau īsi pirms paziņojuma par Čavesa nāvi no valsts tika izraidīti divi ASV diplomāti, kas tika apsūdzēti spiegošanā un centienos graut "Venecuēlas demokrātiju".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!