Foto: AFP/Scanpix

Performanču māksliniekam Pjotram Pavļenskim, kurš šomēnes Maskavas Sarkanajā laukumā izģērbās kails un pienagloja savus sēkliniekus pie bruģa, varētu tikt izvirzīta kriminālapsūdzība, vēsta krievu mediji.

Par Pavļenska rīcību svētdien sākta kriminālizmeklēšana, paziņojusi Krievijas Iekšlietu ministrija.

Pēc protesta akcijas Sarkanajā laukumā Pavļenski aizturēja, taču jau nākamajā dienā atlaida. Viņam aizliegts izbraukt no valsts.

Taču tagad 29 gadus vecajam māksliniekam varētu tikt uzrādīta apsūdzība huligānismā. Tāda pati apsūdzība tika izvirzīta pankgrupas "Pussy Riot" dalībniecēm, kā arī aktīvistiem no dabas aizstāvju organizācijas "Greenpeace" kuģa "Arctic Sunrise".

Sanktpēterburgas performanču mākslinieks Sarkanajā laukumā ar pienaglotiem sēkliniekiem nosēdēja pusotru stundu. Tādā veidā viņš protestēja pret Krievijas sabiedrības apātiju pret to, ka viņu zeme pārvēršas par "policejisku valsti".

"Kad valdība pārvērš valsti vienā lielā cietumā, atklāti aplaupot iedzīvotājus un novirzot naudu, lai kuplinātu skaitā un padarītu bagātāku policiju un citas drošības iestādes, sabiedrība pieņem šo patvaļību un ar bezdarbību ļauj triumfēt policejiskai valstij," viņš raksta savā paziņojumā.

Vietnē "grani.ru" viens no Krievijas mākslas pasaules pārstāvjiem Pavļenska pienaglošanos nodēvēja par "spēcīgu žestu, kas pauž pilnīgu izmisumu", savukārt cits - par "bezspēcības manifestāciju".

Pavļenskis jau iepriekš rīkojis vairākas šokējošas akcijas, protestējot pret pilsonisko tiesību ierobežošanu Krievijā.

Pagājušā gada jūlijā viņš sev aizšuva lūpas, protestējot pret "Pussy Riot" dalībnieču ieslodzīšanu cietumā, savukārt šā gada maijā mākslinieks aizturēts Sanktpēterburgā, kur viņš protestēja pie pašvaldības ēkas, kails ietinoties dzeloņdrātīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!