Izjūtot "Linux" spiedienu ievietoto ierīču (Embedded device) tirgū, "Microsoft" pieļauj iespēju dažiem programmatūras izstrādātājiem "Windows CE" nodot bez maksas.

"Microsoft" varētu paziņot par kompānijas plāniem atklāt "Windows CE" progarmmatūras pamatkodu jau "Windows Hardware Engineering" konferencē ("WinHEC") aprīļa beigās, norāda ziņu avoti.

Iebūvēto iekārtu tirgū, "Microsoft" varētu brīvi atļauties nodot operētājsistēmu citās rokās, lai nodrošinātu programmu izstrādātāju atbalstu. Licences cena par "set-top" kabeļu ierīci, piemēram, pārrēķinot un vienas kopijas cenu, nemaksā dārgi. Viens ziņu avots izteica iespēju, ka lielos darījumos "Microsoft" varētu prasīt mazāk nekā vienu dolāru par kopiju. "Microsoft" ienākumus veido programmēšanas valodu radīšana un uzturēšanas līgumi, norāda avoti.

Pagaidām "Microsoft" neplāno iet tik tālu, lai padarītu "Windows CE" par atklāta avota projektu, kas ļautu programmu izstrādātājiem veikt izmaiņas programmatūras pamatkodā, un iegūtajos rezultātos dalīties ar "Microsoft" un pārējiem uzlabojumu izstrādātājiem.

Tā vietā "Microsoft" gājiens drīzāk būs vērsts tikai uz publicitātes radīšanu, lai gūtu punktus uz atklātās sistēmas popularitātes rēķina.

"Microsoft" tomēr jābūt uzmanīgiem. Ja kompānija plāno paziņot, ka "Windows CE" bezmaksas licences ievietoto ierīču tirgū ir līdzvērtīga programmatūras pamatkoda atklāšanai, tai jārēķinās ar atklāto avotu piekritēju iespējamajām dusmām. Par to jau pārliecinājās "Microsoft" konkurents "Sun Microsystems", kad sākotnēji mēģināja pielīdzināt "Sun Community Source", GNU sabiedriskajai licencei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!