Foto: Reuters/Scanpix

Ukrainā notikušās katastrofas dēļ, kad tur notriekta Malaizijas pasažieru lidmašīna, varētu iestāties pamiers, šādu notikumu attīstību piektdienas, 18.jūlija, rītā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" prognozēja politologs Ojārs Skudra.

"Šīs katastrofas dēļ varētu iestāties vismaz pamiers, separātistu puse arī tam ir piekritusi," sacīja Skudra, kurš piebilda, ka pamiera ilgums varētu būt atkarīgs no starptautiskās avārijas izmeklēšanas rezultātiem.

Piektdien pēc britu iniciatīvas ir sasaukta ANO Drošības padomes sēde, kurā tiks spriests par starptautiskās izmeklēšanas iespējām traģēdijas vietā. Jāatgādina, ka promaskaviskie kaujinieki MH17 nogāšanās vietā ir atraduši tās melno kasti un pagaidām tā atrodas pie viņiem. Skudra intervijā piektdien bilda, ka Krievija par lidmašīnas notriekšanas starptautiskās izmeklēšanas iespējām vēl neko nav teikusi, taču tai piekritušas ASV, Holande un Ukraina.

Turpmākā rietumvalstu attieksme pret Krieviju būs atkarīga no starptautiskās izmeklēšanas rezultātiem, bilda politologs. Viņš uzsvēra, ka ASV jau ir paziņojusi - tās izlūkošanas dati liecina, ka lidmašīna ir notriekta ar raķeti, bet vēl ir jānoskaidro, no kurienes tā izšauta.

Latvijas vēstniece Ukrainā Argita Daudze rīta intervijā televīzijā teica, ka tā vairs nav tikai Ukrainas krīze. "Tas [Ukrainas konflikts] ir pārvērties par globālu drošības krīzi un tās risināšanā jāiesaistās starptautiskajai sabiedrībai," sacīja diplomāte. Viņa arī pauda, ka tagad svarīgi ir iegūt visu informāciju par notikušo, arī no melnās kastes, kura atrodas prokrievisko kaujinieku rokās.

Jau vēstīts, ka ceturtdien, 17.jūlijā Doņeckas apgabalā Ukrainā nokritusi pasažieru lidmašīna "Boeing 777" ar aptuveni 300 cilvēkiem uz klāja, kas lidojusi no Amsterdamas uz Malaizijas galvaspilsētu Kualalumpuru. Ukrainas amatpersonas ir paziņojušas, ka lidaparāts notriekts ar pretgaisa aizsardzības raķeti "Buk", tajā vainojot prokrieviskos kaujiniekus.

Ukrainas austrumos, kur notiek pretterorisma spēku un prokrievisko kaujinieku cīņas, lidaparāti ir notriekti jau iepriekš. Pēdējais tāds gadījums bija 14. jūlijā Luhanskas apgabalā, kad tika notriekta Ukrainas armijas transporta lidmašīna "An-26".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!