Foto: AFP/Scanpix
Surdotulks, kurš otrdien Nelsona Mandelas piemiņas pasākumā Johannesburgā četras stundas zīmju valodā tulkoja augsto amatpersonu uzrunas, izrādījies viltvārdis, kura rādītās zīmes bijušas bezjēdzīgas, atsaucoties uz novērotāju teikto, vēsta raidsabiedrība CNN.

"Tā saucamais tulks" stadionā ir ieguvis iesauku "viltus tulks" un nedzirdīgo kopiena ir sašutusi, trešdien paziņojumā pauž Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) Nedzirdīgo federācijas direktors Bruno Drukens.

Vīrietis, kurš nav zināms ne DĀR nedzirdīgo kopienai, ne valsts zīmju valodas tulkiem, nav demonstrējis sejas izteiksmes, kas ir svarīga sastāvdaļa DĀR zīmju valodā, bet viņa roku signāli "nenozīmēja neko", skaidro Drukens.

Otrdien notikušais piemiņas pasākums pagājušajā nedēļā mirušajam pirmajam DĀR melnādainajam prezidentam Mandelam tika pārraidīts miljoniem televīzijas skatītāju.

"Tas bija tā, it kā viņš atdarinātu beisbola signālus," CNN stāsta nedzirdīgā aktrise Marlī Matlina. "Es biju satriekta," viņa piebilst. Lai gan katrai valstij zīmju sistēma var atšķirties, tām visām svarīgas ir grimases, bet to neesamība tulku nodeva, skaidro sieviete.

Otrdien pasākuma laikā kāds nedzirdīgs DĀR parlamenta loceklis sociālajā tīklā "Twitter" rakstīja, ka vīrietis "rāda muļķības" un ir jānovāc no skatuves. Aiziet no skatuves "tulkam", kurš "padara par izsmieklu mūsu profesiju", tviterī aicināja arī surdotulks Francis Deisels.

Vīrietis arī neesot izmantojis valstī pieņemtos apzīmējumus Mandelam un pašreizējam valsts prezidentam, norāda Nedzirdīgo federācija, kas pierādot, ka viņš nezina DĀR zīmju valodu.

DĀR valdošā partija "Āfrikas Nacionālais kongress" (ANC) norāda, ka šo tulku ir izmantojusi dažos pasākumos jau iepriekš, bet nav nolīgusi otrdienas pasākumam, kas neesot partijas organizēts.

Tikmēr pats tulks Thamsankva Džantdži ceturtdien radio ēterā aizstāvēja sevi, norādot, ka ir pilnībā kvalificēts tulks un ir uzstājies lielos pasākumos jau iepriekš. Vīrietis arī atklāja, ka sirgstot ar šizofrēniju. Piemiņas pasākumam viņu esot nolīgusi kompānija "SA Interpretors", ko noalgojusi ANC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!