Foto: Reuters/Scanpix
Maskavā sestdien atkal gaidāma protesta akcija pret decembra sākumā notikušo Krievijas parlamenta apakšpalātas Valsts domes vēlēšanu rezultātiem un sociālajos tīklos gatavību piedalīties šajā akcijā jau pauduši vairāk nekā 44 tūkstoši cilvēku.

Liela daļa Krievijas iedzīvotāju nav noticējuši Kremļa solījumiem veikt politiskās reformas, kas mazinātu varas koncentrēšanos premjerministra Vladimirs Putina rokās.

Gaidāms, ka protesta akcijā piedalīsies liberāļi, nacionālisti, anarhisti, vides aktīvisti un jaunieši.

Sākotnējā sarakstā ir iekļauti 19 runātāju vārdi, tostarp arī bijušais Padomju Savienības prezidents Mihails Gorbačovs, blogeris, kas asi vēršas pret korupciju Aleksejs Navaļnijs, roka dziedātājs Jurijs Ševčuks un rakstnieks Boriss Akuņins.

Protesta akcijas organizatori plāno, ka sestdien Saharova prospektā pulcēsies apmēram 50 tūkstoši cilvēku. Norises vieta izraudzīta pēc tam, kad varas iestādes divreiz aizliedza protesta akciju rīkot Kremlim tuvu esošās vietās.

Navaļņijs aģentūrai "Reuters" pauda pārliecību, ka 4.decembrī notikušajās Valsts domes vēlēšanās Maskavā vien valdošā partija "Vienotā Krievija" viltojumu ceļā ieguvusi vienu miljonu balsu.

Opozīcija noraidījusi Putina un Krievijas prezidente Dmitrija Medvedeva samiernieciskos solījumus, jo viņi atsakās izpildīt galveno protestētāju prasību rīkot jaunas vēlēšanas.

Medvedevs ceturtdien solīja mazināt varas koncentrāciju Kremļa rokās, tostarp ierosināja virkni vēlēšanu kārtības grozījumu.

Piektdien viņš nosūtīja parlamentam apstiprināšanai ierosinājumu samazināt parakstu skaitu, kas nepieciešams prezidenta kandidāta izvirzīšanai, kā arī vienkāršot partiju sacensību vēlēšanās. Grozījumu varētu stāties spēkā 2013.gada 1.janvārī.

Tomēr opozīcija norāda, ka Medvedevs rīkojas novēloti un savas prezidentūras laikā ir īstenojis tikai nelielu daļu no solītajām reformām.

4.decembra Valsts domes vēlēšanās "Vienotā Krievija" uzvarēja, iegūstot 49,3% vēlētāju atbalsta, tomēr Valsts domē partija zaudēja 77 vietas. Opozīcija norāda, ka arī šis rezultāts ir panākts ar krāpšanos un reālais atbalsts Putinam un viņa partijai ir krietni vien mazāks.

Pagājušajā nedēļā notikušajā televīzijas tiešraidē, kur jau tradicionāli Putins reizi gadā atbild uz žurnālistu un iedzīvotāju jautājumiem, Krievijas premjers pauda pārliecību, ka vēlēšanu rezultāti atspoguļo tautas gribu, tādēļ negrasās piekāpties protestētājiem un vēlēšanu rezultātus anulēt.

Par vēlēšanu norises pārkāpumiem ziņoja ne tikai starptautiskie un vietējie vēlēšanu novērotāji un opozīcijas aktīvisti, bet arī Valsts domē iekļuvušās Komunistiskās partijas un "Taisnīgās Krievijas" līderi Genadijs Zjuganovs un Sergejs Mironovs. Zjuganovs pavēstīja, ka "Vienotā Krievija" sev pieskaitījusi par 15% vairāk balsu, nekā bija patiesībā, solot izmeklēt vēlēšanu rezultātus visos reģionos. Savukārt Mironovs paziņoja, ka vislielākā krāpšanās notikusi Sanktpēterburgā.

Pret vēlēšanu rezultātiem visā Krievijā protestē tūkstošiem cilvēku. Vislielākā protesta akcija notika 10.decembrī Maskavā, kad pulcējās desmitiem tūkstoši cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!