Foto: Publicitātes attēli
Britus militārie spēki Afganistānā izmanto mazītiņus bezpilota novērošanas lidaparātus, lai iegūtu kaujas laukā vitāli nepieciešamo informāciju, vēsta raidsabiedrība "Sky News".

Briti ir pirmie, kas izmanto pavisam maziņus novērošanas helikopterus, kas uz vadības iekārtām sūta video un fotogrāfijas no frontes līnijas, ziņo "Sky News". "Black Hornet Nano" ir tikai 10 centimetrus garš un 16 gramus smags attālināti vadāms lidaparāts, kas aprīkots ar novērošanas kameru.


"Mēs izmantojam to, lai meklētu ienaidnieka uguns punktus un lai pārbaudīti atklātās vietas pirms to šķērsošanas, kas ir patiešām vērtīgi. Tas ir ļoti viegli vadāms un sniedz pārsteidzošas iespējas puišiem uz zemes," pastāstīja Afganistānā dienošs seržants Kristofers Peterbridžs.

Karavīri ar mazā helikoptera palīdzību ielūkojas aiz stūriem un pāri sienām, lai noteiktu iespējamos draudus. Lidaparāta uzņemtie attēli ir redzami vadības iekārtas nelielajā ekrānā, skaidro "Sky News".

Par aizsardzības ekipējumu, atbalstu un tehnoloģijām atbildīgā amatpersona Filips Dunne norāda, ka iekārta ir ārkārtīgi viegla un piemērota ņemšanai līdzi patruļās, sniedzot karavīriem novērošanas priekšrocības kaujas laukā.

Nano helikopterus pēc britu "Marlborough Communications Ltd" pasūtījuma izstrādāja Norvēģijas uzņēmums "Prox Dynamics AS". 20 miljonu mārciņu (16,3 miljoni latu) vērtais līgums paredz 160 mazo lidaparātu komplektu piegādi, ziņo "Sky News".

Britu spēki Afganistānā starptautisko spēku sastāvā cīnās ar “Taliban” nemierniekiem. Kopš 2001. gada Lielbritānija šai karā iz zaudējusi vairāk nekā 430 karavīru.

NATO vadīto starptautisko spēku ISAF kontingents tika izveidots 2001.gada decembrī pēc tam, kad pēc 2001.gada 11.septembra terora aktiem ar ASV militāro atbalstu Afganistānā tika gāzts talibu režīms.

Starptautiskie spēki jau pērn sāka nodot atbildību par drošību afgāņu rokās vairākās provincēs, bet pilnīga starptautisko spēku izvešana no Afganistānas paredzēta līdz 2014.gada beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!