Foto: Reuters/Scanpix
Terorists pašnāvnieks, kurš trešdien Bulgārijas pilsētas Burgasas lidostā uzspridzināja autobusu ar izraēliešu tūristiem, bija ieradies no Rumānijas, labi prata krievu valodu, un viņam bija ceļabiedre, pirmdien ziņoja Bulgārijas mediji.

Atsaucoties uz terorakta izmeklētājiem, telekanāls bTV ziņoja, ka terorists vismaz vienu dienu pirms spridzināšanas pavadījis citā Bulgārijas Melnās jūras piekrastes pilsētā Varnā un tur atstājis "bioloģiskus pierādījumus" viesnīcā.

Laikraksts "Trud" ziņoja, ka policija meklē sievieti, kas uzturējusies kopā ar spridzinātāju Varnas trīszvaigžņu viesnīcā "Perfekt".

Tiek uzskatīts, ka šī sieviete bijusi saistīta ar vēl vienu vīrieti, kuru policija uzskata par spridzinātāja iespējamu līdzzinātāju, ziņoja "Trud", atsaucoties uz vārdos neminētiem izmeklētājiem.

Laikraksts arī citēja kāda taksista teikto, ka viņš dienu pirms terorakta vedis tā rīkotāju no Ravdas un Pomorjes pilsētām un šis vīrietis runājis samērā labā krievu valodā.

Bulgārijas varas iestādes ir atteikušās komentēt izmeklēšanas gaitu, bet ir informējušas, ka terorists bija apmēram 36 gadus vecs ārzemnieks ar viltotām ASV Mičiganas štata autovadīšanas tiesībām un uzturējās Bulgārijā "ne mazāk kā četras dienas".

Bulgārijas valdība ceturtdien izplatīja videomateriālu, kurā redzams terorakta sarīkošanā aizdomās turētais vīrietis, kā arī paziņoja, ka varas iestāžu rīcībā ir spridzinātāja pašnāvnieka pirkstu nospiedumi.

Bulgārijas valdības izplatītajā videomateriālā redzams baltādains vīrietis ar ļoti gariem matiem, kas varētu būt arī parūka. Viņš staigā pa lidostu, pie kuras notika uzbrukums. Vīrietis ir ģērbies zilā t-kreklā, šortos, baltās tenisa kurpēs, beisbola cepurē un saulesbrillēs.

Redzams, ka viņam plecos ir liela tumša mugursoma, bet sev priekšā viņš tur klēpjdatoru. Pēc Bulgārijas iekšlietu ministra teiktā, sprādziens noticis, kad aizdomās turētais piegājis pie autobusa un licis tā bagāžas nodalījumā mugursomu.

Video tika pārraidīts Bulgārijas televīzijas kanālos ar lūgumu sabiedrībai palīdzēt noskaidrot uzbrucēju.

Sprādzienā pie autobusa ar Izraēlas tūristiem Burgasas lidostā gāja bojā pieci Izraēlas pilsoņi un autobusa šoferis - Bulgārijas pilsonis, kā arī spridzinātājs, kura identitāte vēl nav noskaidrota. Tika ievainoti vairāk nekā 30 cilvēku, no kuriem trīs nopietni cietuši.

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu ir paziņojis, ka teroraktu esot sarīkojis Libānas islāmistu grupējums " Hezbollah" ar Irānas atbalstu. Izraēla paziņoja, ka šis terorakts atbilst šablonam, pēc kāda rīkoti terorakti vai to mēģinājumi pret izraēliešiem arī Taizemē, Indijā, Gruzijā, Kenijā un Kiprā.

Irāna noliedz, ka būtu iesaistīta sprādziena sarīkošanā Bulgārijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!