Foto: EPA/LETA
Kaut arī Meksikas narkotiku tirgoņu karos tiek pieredzēta arvien lielāka nežēlība, līdz ar vairāku noziedzīgās pasaules līderu neitralizēšanu narkokarteļi kļuvuši vājāki, ceturtdien atzina prezidents Felipe Kalderons.

"Karš organizētās noziedzības grupējumu starpā par teritoriju, tirgiem un ceļiem kļuvis vēl asiņaināks," uzrunājot Mehiko Nacionālajā pilī augsta ranga amatpersonas un politiķus, sacīja prezidents.

Tomēr to, ka šajā nedēļā izdevies sagūstīt narkomafijas bosu Edgaru Valdesu, bet pēdējos divos mēnešos armijas operāciju gaitā nogalināt divus prominentus mafiozi, Kalderons minējā kā apstiprinājumu tam, ka viņa izraudzītā taktika strādā.

"Līdz ar svarīgu noziedzīgās pasaules līderu sagūstīšanu vai nogalināšanu vairojies izmisums organizētajā noziedzībā," norādīja prezidents. "Konfrontācijas process vājina šos grupējumus, bet arī raisa sabiedrībā bažas."

Kopš 2006.gada, kad Kalderons uzsāka militāru ofensīvu pret organizētās noziedzības grupējumiem, ar narkobiznesu saistītā vardarbībā dzīvību zaudējuši 28 000 cilvēku, liecina augustā izplatītie oficiālie dati.

Šajā laika posmā drošības spēku un narkotiku karteļu starpā noticis teju 1000 sadursmju.

Kalderons, kad pirms trīsarpus gadiem stājās pie prezidenta pienākumu veikšanas, norīkoja 50 000 karavīru, lai tie palīdz policijai cīņā ar ietekmīgajiem narkotiku karteļiem.

Tomēr kopš tā brīža bojāgājušo skaits narkotiku karos strauji pieaudzis, turklāt armija arvien biežāk tiek apsūdzēta cilvēktiesību pārkāpumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!