Foto: AP/Scanpix
Politiskās krīzes izraisītā vardarbība Ēģiptē pēdējās dienās ir novedusi ne tikai pie asinspirts ar simtiem bojāgājušo un tūkstošiem ievainoto, bet arī ārkārtīgi vērtīgā vēstures mantojuma postīšanas.

Valstī plosoties vardarbībai, kas sevišķi uzliesmoja trešdien, kad policija Kairā devās likvidēt jūlijā gāztā islāmistu prezidenta Mohameda Mursi atbalstītāju demonstrācijas, ceturtdien vandaļi iebrukuši Mellevī Vēstures muzejā, kas atrodas uz dienvidiem no Minjas pilsētas.

Muzejs ir izdemolēts, daļa eksponātu ir bojāti  un nozagti, vēstīts interneta vietnē „Al Arabia". Senlietu ministrija notikušajā vaino Mursi atbalstītājus.

„Tas ir liels zaudējums un es esmu patiesi apbēdināts, ka tas ir noticis ar šo muzeju," interneta medijam „Ahram Online" teicis Senlietu ministrs Mohameds Ibrahims

Protestētāji, kas vēlas panākt Mursi atjaunošanu amatā, sākumā rīkojuši protesta akciju muzeja dārzā, bet pēc tam ielauzušies pašā ēkā, sabojājot videonovērošanas kameras.

Speciālisti pašlaik apseko muzeju, lai izveidotu pazudušo lietu sarakstu, ko iesniegt Ģenerālprokuratūrai. Saraksts tiks nosūtīts arī visām ostām, lai novērstu senlietu izvešanu no valsts.

Par spīti nemieriem tūristu iecienītie muzeji un arheoloģiskie objekti valstī joprojām darbosies, vien beidzot darbu divas stundas ātrāk, piebilda ministrs. Izdemolētais muzejs savu darbību gan pagaidām vēl neatsāk.

Jau vēstīts, ka Ēģipte ir ieslīgusi politiskajā krīzē, kopš trešajā jūlijā armija no amata gāza pirms gada ievēlēto islāmistu prezidentu Mursi.

Ar to nesamierinājās Mursi atbalstītāji un viņu atbalstošā islāmistu kustība "Musulmaņu brālība", kas rīkoja nepārtrauktas protesta akcijas.

Viņi noorganizēja divas lielas sēdošās demonstrācijas pie Rabjas al Adavijas mošejas un Kairas Universitātes. Ēģiptes jaunā valdība vairākkārt solīja demonstrācijas pārtraukt.

Sēdošo demonstrāciju likvidēšanu policija sāka trešdien. Tā izvērsās nežēlīgā vardarbībā, kurā gājuši bojā vairāk nekā 600 cilvēku, tai skaitā vairāk nekā 40 policistu. Savukārt piektdien sadursmēs gājuši bojā vairāk nekā 170 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!