Foto: AP/Scanpix

NATO valstu ārlietu ministri otrdien sanāksmē Briselē nolēma izpildīt Turcijas lūgumu izvietot Turcijā pie Sīrijas robežas pretraķešu aizsardzības sistēmas "Patriot", teikts Ziemeļatlantijas alianses izplatītajā paziņojumā.

"Atbildot uz Turcijas lūgumu, NATO ir nolēmusi pastiprināt NATO pretgaisa aizsardzības spējas, lai aizsargātu Turcijas iedzīvotājus un teritoriju un veicinātu krīzes deeskalāciju pie alianses robežām. Mēs esam nolēmuši to darīt NATO integrētās pretgaisa aizsardzības sistēmas ietvaros, lai saglabātu un pastiprinātu spēju aizsargāt Turcijas iedzīvotājus un teritoriju saskaņā ar NATO pastāvīgo aizsardzības plānu," sacīts paziņojumā.

Tajā piebilsts, ka raķešu sistēmas "Patriot" Turcijā izvietos ASV, Nīderlande un Vācija, un tās būs pakļautas NATO spēku virspavēlniecībai Eiropā.

Paziņojumā uzsvērts, ka raķešu "Patriot" izvietošanai būs tikai aizsardzības raksturs un šīs raķetes netiks izmantotas uzbrukumam vai lidojumu aizlieguma zonas ieviešanai.

Jau ziņots, ka Turcija 21.novembrī lūdza NATO izvietot "zeme–gaiss" tipa raķetes "Patriot " pēc tam, kad vairākas reizes no nemieru pārņemtās Sīrijas teritorijas raidīti šāviņi nokrita Turcijas robežas pusē, nogalinot kopumā piecus civiliedzīvotājus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!