Foto: AFP/Scanpix

Sadursmēs, kas izcēlušās Ukrainas galvaspilsētā Kijevā, ir pirmie trīs bojāgājušie, bet policijas un demonstrantu sadursmes turpinās, trešdien vēsta ārvalstu mediji.

Video tiešraide:

Sīvāko sadursmju vietā Gruševska ielā koncentrējas lieli drošībnieku spēki un ir ieradies bruņutransportieris, ziņo aģentūra "Interfax". Aculiecinieki stāsta, ka ar bruņmašīnu kārtībnieki nojauc barikādes.

Ukrainas mediji ziņo, ka varas iestādes gatavojas demonstrantu izdzenāšanai. Operācijā piedalīšoties vairāki tūkstoši miliču un iekšlietu karaspēka karavīru. Drošībnieku minimālais uzdevums esot atbrīvot Gruševska ielu, bet maksimālais – arī Neatkarības laukumu.

Lai pārrunātu krīzi, ar opozīcijas līderiem trešdien tiekas Ukrainas premjers Viktors Janukovičs. Savukārt ASV vēstniecība ir anulējusi vīzas vairākiem "ar vardarbību saistītiem ukraiņiem", ziņo raidsabiedrība BBC.

Nelavējoties pārtraukt vardarbību trešdien aicināja Eiropas Savienības (ES) ārlietu pārstāve Ketrīna Eštone un Eiropas Komisijas prezidents “Žozē Manuels Barrozu”.

Iepriekš ziņots, ka policija uzbrukumu protestētāju celtajām barikādēm Gruševska ielā, kur notikušas pēdējo dienu vardarbīgās sadursmes, sākusi agri no rīta. Likumsargi atstūmuši demonstrantus no barikādēm, bet vēlāk atkāpušies, kad ieradušies demonstrantu papildspēki. Vēlāk dienas gaitā policija atkārtoti uzbrukusi barikādēm. No pilsētas pienākušas ziņas par diviem nošautiem protestētāju, ziņo BBC.

Aģentūra "Interfax" no avota tiesībsargājošajās iestādēs uzzinājusi, ka vienam no bojāgājušajiem vīriešiem ir šautas brūces galvā un krūtīs. Netālu no sadursmju vietas atrasts vēl viens nošauts protestētājs, apstiprina amatpersonas.

Iekšlietu ministrs noliedz, ka demonstrantu nāvē būtu vainojama policija, jo tā sadursmēs neizmantojot kaujas munīciju.

Radio "Brīvā Eiropa" ziņo, ka viens no nošautajiem ir baltkrievs Mihails Žiznevskis.

Savukārt slimnīcā otrdien miris kāds 22 gadus vecs jaunietis, kurš 20. janvārī nokritis no 13 metrus augstas "Dinamo" stadiona kolonādes, kas atrodas sadursmju vietā, atsaucoties uz Maidana pašaizsradzības štābu, ziņo laikraksts "Segodņa".

Protestētājs kopā ar citiem aktīvistiem no kolonādes apmētājis policiju ar degmaisījuma pudelēm. Uz būves tad uzlīduši arī vienības "Berkut" kaujinieki. Visi protestētāji, izņemot divus, paspējuši aizbēgt, bet palikušos miliči sākuši sist. Viens no tiem – vēlāk slimnīcā mirušais - nokritis zemē.

Jaunas sadursmes trešdien sākušās, kad policija sākusi aizturēt protestētājus.

Premjerministrs Mikola Azarovs otrdien vakarā brīdināja, ka policija izmantos spēku, ja turpināsies pēdējās dienās piedzīvotie nemieri.

Vēstīts, ka Kijevā pēdējās naktīs notika vardarbīgas policijas un demonstrantu sadursmes, kurās ievainoti simtiem cilvēku. Jauni vīrieši ar petardēm un degbumbām apmētāja policistus, kuri apsargā uz parlamentu vedošu ielu. Savukārt policisti vardarbīgi centās demonstrantus izdzenāt.

Sadursmes, kurās sprāgst petardes un trokšņu granātas, deg policijas autobusi, notiek nelielā platībā netālu no galvenās pret valdību noskaņoto protestētāju pulcēšanās vietas - Neatkarības laukuma. Pārējā pilsēta funkcionē ikdienas režīmā.

Miermīlīgie demonstranti vardarbīgajās sadursmēs vaino maz zināmu galēji labējo grupējumu "Labais sektors". Galvenie opozīcijas līderi Vitālijs Kļičko un Arsēnijs Jatsenjuks ir nosodījuši vardarbību, bet nespēj to arī apturēt.

Bijušais boksa čempions Kļičko arī apsūdz valdību, ka tā algo par "tituški" sauktos huligānus, lai tie veicina vardarbību un rada kontekstu ārkārtas stāvokļa ieviešanai. Kļičko pārstāve sociālajā tīklā "Facebook" rakstīja, ka politiķis naktī pats atbruņojis divus tituškas.

Tikmēr Ukrainā spēkā stājas jaunpieņemtie un plaši nosodītie likumi protestu apspiešanai. Proeiropeiski noskaņotie demonstranti Kijevā pulcējas jau kopš novembra beigām, kad valdība nolēma neparakstīt sadarbības līgumu ar ES, tā vietā pavēršoties Maskavas virzienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!