Foto: Reuters/Scanpix
Gāzto Lībijas diktatoru Muammaru Kadafi ir nogalinājušas šaujamieroču lodes, svētdienas vakarā paziņoja viņa autopsiju veikušais ārsts, atsaucoties uz nepabeigtu autopsijas ziņojumu.

Lībijas pārejas laika valdības premjerministrs Mahmuds Džibrils svētdien bija paziņojis, ka autopsijas rezultāti liecina par Kadafi bojāeju krustugunīs starp viņa piekritējiem un nemierniekiem.

Autopsiju veikušais ārsts Otmans al Zentani sacīja, ka viņa ziņojums par autopsijas rezultātiem nav pabeigts un viņš nevar sniegt sīkākas ziņas, jo vēl nav saņēmis atļauju no sava priekšnieka - ģenerālprokurora Abdelazīza al Ahsadi.

Jau ziņots, ka 69 gadus vecais Kadafi ceturtdien tika nogalināts pēc sagūstīšanas savā dzimtajā pilsētā Sirtē. Lībijā varu pārņēmušie nemiernieki uzstāj, ka Kadafi gājis bojā krustugunīs, tomēr daudzi ziņu avoti apgalvo, ka viņam izpildīts nāvessods.

Zentani sacīja, ka viņš svētdienas naktī apskatījis Kadafi un bijušā aizsardzības ministra Abubakra Junisa Džabera līķus, bet sestdienas naktī - Kadafi dēla Mutasima līķi.

"Viņu ievainojumi mums parādīja, cik daudz lodes viņiem trāpījušas .. mums ir atbildes uz visiem jautājumiem," sacīja Zentani. Viņš piebilda, ka visus trīs ir nogalinājušas lodes, bet nesniedza sīkākas ziņas.

Visi trīs līķi bija novietoti dārzeņu tirgus saldētavā Misratas pilsētā, kur tos varēja apskatīt visi interesenti. Cilvēki sestdien stāvēja garā rindā un daudzi fotografējās pie gāztā diktatora līķa. Tika noteiktas atsevišķas stundas Kadafi mirstīgo atlieku apskatei vīriešiem un sievietēm ar bērniem.

Mirušais Kadafi sestdien bija novietots uz matrača. Sākumā viņš bija līdz vidum kails, uz viņa ķermeņa bija redzamas sažuvušas asinis, kā arī ložu radīti ievainojumi galvas kreisajā pusē, krūtīs un vēderā. Vēlāk viņam tika pārklāta sega, atstājot neapsegtu galvu, kas tika pagriezta pa kreisi, lai nebūtu redzams lodes ievainojums. Līdzās Kadafi vēlāk tika nolikti arī Sirtē ceturtdien nogalināto viena no Kadafi dēliem Mutasima un Kadafi režīma aizsardzības ministra Abubakra Junisa Džabera mirstīgās atliekas.

Kadafi līķis tika aizvests uz Misratu, jo gāzto diktatoru sagūstīja un nogalināja kaujinieki no šīs pilsētas. Militārie komandieri Misratā sestdien paziņoja, ka autopsija netiks veikta, tomēr solīja, ka veiks Kadafi nāves apstākļu izmeklēšanu.

Lībijas pārejas laika valdības naftas lietu ministrs Ali Tarhuni piektdien paziņoja, ka Kadafi bēres ir atliktas par dažām dienām, līdz tiks panākta vienošanās par vietu, kur viņu apbedīt. "Es liku viņu pāris dienas turēt saldētavā," teica ministrs, šādu lēmumu skaidrojot ar vēlmi, "lai visi zinātu, ka viņš ir miris".

Lībijā februāra vidū sākās bruņota sacelšanās pret diktatora Muammara Kadafi režīmu, kurā gājuši bojā vairāki tūkstoši cilvēku. Kadafi nāca pie varas apvērsumā 1969.gadā, gāžot karali Idrisu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!