Foto: AFP/Scanpix

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu otrdien paziņojis, ka Vīnē panāktā vienošanās starp Irānu un sešām pasaules lielvarām esot "vēsturiska kļūda", kas vairos Teherānas ietekmi un nostiprinās islāmistu grupējumus.

"No pirmajām ziņām, kas mūs sasniedz, jau tagad var saprast, ka vienošanās ir vēsturiska kļūda no pasaules puses," tiekoties ar Nīderlandes ārlietu ministru Bērtu Kundersu, norādīja Netanjahu .

Savukārt Izraēlas ārlietu ministra vietniece Cipi Hotoveli tviterī paziņojusi, ka vienošanās esot Rietumu lielvalstu kapitulācija Teherānai.

"Šī vienošanās ir vēsturiska Rietumu kapitulācija Irānas vadītajai ļaunuma asij," raksta Hotoveli. "Izraēla izmantos visus līdzekļus, lai apturētu šīs vienošanās ratifikāciju."

Kā ziņots, Irāna otrdien panākusi vienošanos ar sešām pasaules lielvarām par savas kodolprogrammas ierobežošanu apmaiņā pret sankciju atvieglošanu.

Aģentūra AP, atsaucoties uz kādu vārdā neminētu Rietumu diplomātu, vēsta, ka atrisinātas pēdējās domstarpības, kas kavēja galīgā līguma teksta saskaņošanu.

Kā savukārt vēsta aģentūra "Reuters", arī irāņu diplomāti apliecinājuši, ka vienošanās esot panākta.

Sarunas starp Irānu un sešām pasaules lielvarām - ASV, Lielbritāniju, Franciju, Vāciju, Ķīnu un Krieviju - par Teherānas kodolprogrammu ilga vairāk nekā desmit gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!