Foto: AP/Scanpix

Nīderlandē paaugstināts terorisma draudu līmenis, reaģējot uz bažām, ka Sīrijā karojuši Nīderlandes pilsoņi atpakaļ atgriežas daudz radikālāk noskaņoti, vēsta raidsabiedrība BBC.

Varas iestādes draudu līmeni no "ierobežoti" paaugstinājušas uz "būtiski", kas ir otra augstākā kategorija.

"Uzbrukuma iespējamība Nīderlandē vai Nīderlandes interesēm ārzemēs ir palielinājusies," paziņoja Nacionālās drošības un pretterorisma koordinators Diks Šūfs.

"Šie džihāda ceļotāji var atgriezties Nīderlandē ļoti radikāli noskaņoti, traumēti un ar spēcīgu noslieci uz vardarbību, tādejādi radot valstī nopietnus draudus," teikts paziņojumā.

Šūfs precizē, ka no Nīderlandes uz Āfriku un Tuvajiem Austrumiem karot ir devušies gandrīz 100 cilvēki, kas ir daudz vairāk nekā no visas Eiropas kopā. Tie, kas ir atgriezušies Nīderlandē, tiekot novēroti.

Valdība norāda, ka radikālisma pieaugums vērojams arī starp mājās palikušiem jauniem nīderlandiešiem.

Šī ir pirmā reize kopš 2009. gada, kad terorisma draudi Nīderlandē ir paaugstināti līdz "būtiski" līmenim.

Vēstīts, ka Sīrijā jau kopš 2011. gada pavasara notiek valdības spēku un opozīcijas cīņas. Bieži ir izskanējušas ziņas, ka pret režīma spēkiem cīnās arī radikāli noskaņotas personas no dažādām pasaules malām. Tāpat konfliktā darbojas ar starptautisko teroristu tīklu "Al Qaeda" saistīti grupējumi. Līdz šim pilsoņu karš ir prasījis aptuveni 70 000 dzīvību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!