Foto: AP/Scanpix
Otrdien par Nīderlandes karali kļuvis princis Vilems Aleksandrs, kuram par labu no troņa oficiāli atteikusies viņa māte – karaliene Beatrikse, vēsta raidsabiedrība BBC.

75 gadus vecā Betrikse, kura pēc 33 gadu valdīšanas par atkāpšanos no troņa paziņoja janvārī, otrdien parakstīja oficiālu dokumentu un par valsts pirmo karali kopš 1890. gada kļūs 45 gadus vecais Vilems Aleksandrs.

"Es tagad atkāpjos no saviem Nīderlandes karalienes pienākumiem un monarhija tiks nodota manam vecākajam dēlam Vilemam Aleksndram," īsā ceremonijā pilī Amsterdamā teica Beatrikse.


Pie pils pulcējās ļaužu masas, godinot populāro karalieni, kas uztur neseno Nīderlandes tradīciju, nodot troni jaunākajai paaudzei. Drīz vien publikai uz pils balkoniņa parādījās Beatrikse, jaunais karalis un viņa argentīniešu izcelsmes sieva Maksima.

Vilems Aleksandrs vēlāk parlamenta kopsēdē oficiāli nodos karaļa zvērestu, bet vakarā karaliskā ģimene piedalīsies ūdens parādē.

Karaliene Beatrikse ir tautā ļoti mīlēta, norāda BBC, bet viņas atteikšanās no troņa jau bija gaidāma, tāpēc konstitucionālo krīzi neizraisīs. Saskaņā ar Nīderlandes likumiem monarhiem ir maz pilnvaras un to loma ir pārsvarā ceremoniāla.

Karaliene tronī pēdējos gados bijusi aktīva, bet viņas valdīšanu ir aizēnojuši arī traģiski atgadījumi. 2009. gadā kāds uzbrucējs nogalināja astoņus cilvēkus, kad ar automašīnu iebrauca cilvēku pūlī, kas vēroja karalieni un citus karaliskās ģimenes locekļus nacionālo svētku parādē.

2012. gada februārī karalienes Beatrikses otrais dēls princis Friso cieta lavīnā Austrijā un joprojām ir komā.

Jau vēstīts, ka karaliene Beatrikse par atteikšanos no troņa paziņoja janvārī.

"Es aizeju, jo kalpošana valstij man ir par smagu, jo uzskatu, ka atbildībai par mūsu valsti tagad ir jābūt jaunas paaudzes rokās," uzsvēra karaliene.

Beatrikse ir Nīderlandes karaliene kopš 1980.gada, kad 73 gadu vecumā no troņa atteicās viņas māte karaliene Juliāna, kas bija valdījusi kopš 1948.gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!