Foto: Reuters/Scanpix

Kopš Ukrainas konflikta sākuma savas mājas Ukrainas austrumos pametuši 1 035 659 cilvēku, liecina Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) publicētais ziņojums.

Tajā teikts, ka 490 000 cilvēku pārcēlušies uz citiem Ukrainas rajoniem, bet vairāk nekā 545 000 cilvēku devušies uz kaimiņvalstīm.

Ziņojuma autori pauž bažas par Ukrainas varasiestāžu lēmumu izvest no konflikta zonas visus valsts dienestu pārstāvjus, ko plānots realizēt līdz 1. decembrim. Lēmums var ietekmēt to rajonu iedzīvotājus, kuriem nepieciešama palīdzība, ko, kā norādīts ziņojumā, viņi var nesaņemt pirms ziemas sezonas.

Bruņotas kaujas starp Ukrainas esošo varu un valsts austrumu daļā pašpasludinātām republikām sācies 2014. gada martā. Kopš aprīļa vidus Ukrainas austrumos sākusies tā saucamā pretterorisma operācija. Pēc EDSO datiem, tajā gājuši bojā 1052 karavīri, bet vairāk nekā trīs tūkstoši guvuši ievainojumus. Savukārt separātistu vidū tiek lēsts, ka bojāgājuši ap diviem tūkstošiem cilvēku. Pēc ANO datiem, līdz 20. novembrim konfliktā miruši 4317 cilvēku.

ANO Augstākās padomes cilvēktiesību komisāra monitoringa misijas ziņojums liecina, ka kopš uguns pārtraukšanas 6. septembrī līdz 31. oktobrim gājuši bojā vismaz 718 cilvēku.

Humāno palīdzību Ukrainas austrumos nosūtījusi Kijeva, Maskava un Berlīne. ASV iepriekš ziņoja, ka separātisti traucē Ukrainas humānās palīdzības nokļūšanai konflikta zonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!