Foto: Reuters/Scanpix
Vismaz četri cilvēki gājuši bojā un 49 pazuduši ledainajā ūdenī Krievijas Tālo Austrumu Ohotskas jūrā, kas svētdien apgāzās naftas platforma ar 67 cilvēkiem uz tās, paziņoja vietējās amatpersonas.

Naftas platforma "Koļskoje" 67 cilvēkiem apgāzās apmēram 200 kilometrus no krasta, 14 cilvēki jau izglābti, atrastas četru cilvēku mirstīgās atliekas, bet pārējie 49 tiek uzskatīti par pazudušiem.

Negadījums notika stiprā vējā, bet gaisa temperatūra bija 17 grādi zem nulles pēc Celsija skalas. Glābšanas darbus apgrūtina sliktie laikapstākļi un līdz par pieciem metriem augstie viļņi.

Platforma jau ir pilnībā nogrimusi, bet visas četras glābšanas laivas, kas atradās uz platformas, atrastas jūrā, bet neviens cilvēks tajās nebija paglābies.

Tā kā darbi uz platformas bija pabeigti, velkonis ar ledlauža palīdzību to ar visu apkalpi vilka no Kamčatkas pussalas uz Sahalīnas salu, tomēr ledus un viļņi sabojāja iluminatorus un tajā sāka ieplūst ūdens. Platforma nesen pabeidza naftas šelfa izpētes darbus Krievijas naftas giganta "Gazprom" meitasuzņēmumam "Gazflot".

Apkalpe gaidīja glābšanas helikopteru, kad platforma apgāzās un nogrima pirms vēl apkalpes locekļi paspēja sakāpt glābšanas laivās.

"Koļskoje" bija tehniskas problēmas jau iepriekš un vienā no tās gaisa spilveniem ieplūda ūdens, ko pastāvīgi vajadzēja izsūknēt.

Negadījums notika svētdienas naktī pulksten 3.45 pēc Latvijas laika. Ir maz cerību, ka ledainajā ūdenī vēl kāds būs izdzīvojis, lai gan viņiem mugurā varēja būt ūdens necaurlaidīgi tērpi un glābšanas vestes. Glābšanas darbi pārtraukti, jo Ohotskas jūrā jau iestājusies tumsa.

Naftas noplūdes risks no nogrimušās platformas ir minimāls.

Kā galvenais katastrofas iemesls tiek minēti drošības noteikumu pārkāpumi, transportējot platformu, neņemot vērā laikapstākļus, kad reģionā plosījās spēcīga vētra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!